Muslim ibn al-Hajjaj

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Muslim ibn al-Hajjaj (820–875) oli islamilainen imaami ja yksi arvostetuimmista hadithin eli profeetta Muhammedia koskevan perimätiedon tuntijoista ja kerääjistä. Muslim matkusteli laajalti ja hänen kokoamansa Shahih Muslim perustuu Arabiassa, Egyptissä, Syyriassa ja Irakissa tehtyihin muistiinpanoihin. Se on yksi islamin pyhiin teksteihin kuuluvasta "kuudesta kirjasta" (Kutub al-Sittah). Muslim kirjasi huolellisesti paitsi itse perimätiedon, myös perinteen väittäjien ketjun ja eri tekstivariaatiot.[1][2] Muslim syntyi ja kuoli Nišapurissa, Iranissa. Hän tapasi matkoillaan monia kuuluisia hadith-oppineita (muhaddith) ja kuunteli heidän opetustaan. Asetuttuaan jälleen Nišapuriin hän tutustui imaami Muhammad al-Bukhariin, ja ryhtyi tämään oppilaaksi ja seuraajaksi.[3] Muslim edusti shafi'i -koulukuntaa kuten al-Bukhari.

Muslimin kokoelmassa "Sahih Muslim" on 9 200 hadithia (2200 ilman kaksoiskappaleita). Muslimia pidetään oppi-isänsä Bukharin jälkeen toiseksi merkittävimpänä hafizina. Bukhari asetetaan hänen edelleen, koska Bukharin hadithien katsotaan olevan yleensä luotettavampia. Muslimin ansiona on taas kokoelman korkeatasoinen järjestely.[4]

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Muslim ibn al-Ḥajjāj Encyclopaedia Britannica. Viitattu 15.2.2020.
  2. Ahmad ibn Naqib al-Misri: Reliance of the Traveller (Umdat al-Salik), s. 1083 (x273). Beltsville, Maryland: amana publications, 2017. Teoksen verkkoversio. (englanniksi)
  3. About Sahih Muslim Sunnah.com. Viitattu 15.2.2020.
  4. Ahmad ibn Naqib al-Misri: Reliance of the Traveller (Umdat al-Salik), s. 1083 (x273). Beltsville, Maryland: amana publications, 2017. Teoksen verkkoversio. (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]