Muslim ibn al-Hajjaj

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Muslim ibn al-Hajjaj (820–875) oli islamilainen imaami ja yksi arvostetuimmista hadithin eli profeetta Muhammedia koskevan perimätiedon tuntijoista ja kerääjistä. Muslim matkusteli laajalti ja hänen kokoamansa Sahih Muslim perustuu Arabiassa, Egyptissä, Syyriassa ja Irakissa tehtyihin muistiinpanoihin. Se on yksi islamin pyhiin teksteihin kuuluvasta "kuudesta kirjasta" (Kutub al-Sittah). Muslim kirjasi huolellisesti paitsi itse perimätiedon, myös perinteen väittäjien ketjun ja eri tekstivariaatiot.[1][2] Muslim syntyi ja kuoli Nišapurissa, Iranissa. Hän tapasi matkoillaan monia kuuluisia hadith-oppineita (muhaddith) ja kuunteli heidän opetustaan. Asetuttuaan jälleen Nišapuriin hän tutustui imaami Muhammad al-Bukhariin ja ryhtyi tämän oppilaaksi ja seuraajaksi.[3] Muslim edusti shafi'i -koulukuntaa kuten al-Bukhari.

Muslimin kokoelmassa "Sahih Muslim" on 9 200 hadithia (2200 ilman kaksoiskappaleita). Muslimia pidetään oppi-isänsä Bukharin jälkeen toiseksi merkittävimpänä hafizina. Bukhari asetetaan hänen edelleen, koska Bukharin hadithien katsotaan olevan yleensä luotettavampia. Muslimin ansiona on taas kokoelman parempi järjestys.[2]

  • Keller, Nuh Ha Mim (toim.): Reliance of the Traveller. Revised Edition. The Classic Manual of Islamic Sacred Law "Umdat al-Salik" by Ahmad ibn Naqib al-Misri (d. 769/1368) In Arabic with Facing English Text, Commentary and Appendices Edited and Translated by Nuh Ha Mim Keller. Beltsville, Maryland: amana publications, 2017. ISBN 0-915957-72-8. Teoksen verkkoversio. (englanniksi)
  1. Muslim ibn al-Ḥajjāj Encyclopaedia Britannica. Viitattu 15.2.2020.
  2. a b Keller (toim.), 2017, s. 1083 (x273)
  3. About Sahih Muslim Sunnah.com. Viitattu 15.2.2020.

Aiheesta muualla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]