Museo Reina Sofía

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Museo Nacional Centro de Arte Reina Sofía
Museo Nacional Centro de Arte Reina Sofía
Museo Nacional Centro de Arte Reina Sofía
Perustettu 1900
Sijainti Madrid, Espanja
Kotisivut http://www.museoreinasofia.es

Museo Nacional Centro de Arte Reina Sofía (MNCARS) eli lyhyemmin Museo Reina Sofía on lähinnä 1900-luvun taiteeseen keskittyvä taidemuseo Espanjan pääkaupungissa Madridissa. Se avattiin virallisesti 10. syyskuuta 1992 ja on nimetty Espanjan silloisen kuninkaan Juan Carlosin puolison, kuningatar Sofían mukaan. Se toimii itsenäisesti Espanjan kulttuuriministeriön alaisuudessa. Museo sijaitsee Madridin keskustassa lähellä Atochan rautatieasemaa ja niin sanotussa taiteen kultaisessa kolmiossa, jossa sijaitsevat myös Prado ja Thyssen-Bornemisza.

Museo Reina Sofían merkittävimmät työt ovat 1900-luvun espanjalaisen taiteen kahden suurmiehen, Pablo Picasson ja Salvador Dalín teokset. Tunnetuin on epäilemättä Picasson Guernica.[1] Museossa on myös hieno kokoelma muun muassa Juan Grisin, Joan Mirón, Julio Gonzálezin, Eduardo Chillidan, Pablo Palazuelon, Antoni Tàpiesin, Pablo Gargallon, Lucio Muñozin, Luis Gordillon, Jorge Oteizan ja José Luis Gutiérrez Solanan teoksista. Museon lisäksi tiloissa toimii vapaasti käytettävä taidekirjasto, jossa on yli 100 000 kirjaa, yli 3 500 äänitettä ja lähes 1 000 videota.

Museon päärakennuksessa oli 1700-luvulla sairaala. Mittavat kunnostustoimet aloitettiin vuonna 1980, ja osa uudesta museosta avattiin vuonna 1988 mutta vain tilapäistarkoituksiin.selvennä Samana vuonna siitä tehtiin kansallismuseo. Ranskalaisen arkkitehdin Jean Nouvelin suunnitteleman laajennusosan rakennustyöt valmistuivat syyskuussa 2005. Kolme lisärakennusta kattava, 92 miljoonaa maksanut laajennus kasvatti museon lattiapinta-alan 84 000 neliömetriin.

Teoksia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. The Reina Sofia Museum in Madrid Go Madrid. Viitattu 14.4.2016.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]