Musalla

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Id al-fitr -rukous Iranin ”suuressa musallassa” (avoin kenttä)

Musalla (arab. مصلى‎, muṣallā) tarkoittaa islamissa rukouspaikkaa. Se voi olla jopa ulkotila, kuten moskeijan piha. Muslimien rukoustilat, jotka sijaitsevat esimerkiksi kerrostalossa tai joissa on vaikka luentosali, eivät nekään täytä kaikkein tiukimpia moskeijalle asetettuja ehtoja.[1] Sen takia niistäkin voidaan käyttää nimeä musalla, joka voidaan suomentaa "rukoushuoneeksi".

Muslimien tavallisessa kielenkäytössä rajanveto moskeijan ja musallan välillä ei ole ehdoton. Muslimit kutsuvat ”moskeijoiksi” myös tiloja, jotka tarkasti ottaen ovat vain rukoushuoneita.[2] Väljä käsitys moskeijasta johtuu siitä, että muslimi voi rukoilla missä tahansa, minne rukousmaton levittää.[3][4] Muhammedin kerrotaankin lausuneen: ”koko maailma on moskeija”.[5]

  1. Abu Aaliyah Abdullah ibn Dwight Battle: The Difference between a Masjid and a Musalla The Abu Aaliyah Gazette. 15.3.2016. Viitattu 12.9.2020.
  2. Moskeijoita Suomessa Islamopas. Viitattu 13.9.2020.
  3. Helena Hallenberg: Miten elää muslimina. Teoksessa: Islamilainen kulttuuri (toim. Heikki Palva ja Irmeli Perho, s. 61. Otava, 2016.
  4. Kati Leskinen ja Juha Rissanen: Missä on lähin moskeija? Yle Uutiset. 25.10.2013.
  5. Mitä on islam Suomen Islamilainen Diyanet Yhdyskunta. Viitattu 20.5.2022.