Murray Gold

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Murray Gold
Gold Lontoon studiossaan
Gold Lontoon studiossaan
Henkilötiedot
Syntynyt28. helmikuuta 1969 (ikä 54)
Portsmouth, Englanti
Ammatti säveltäjä
Muusikko
Aktiivisena 1994–
Tyylilajit soundtrack
Levy-yhtiöt Silva Screen

Murray Jonathan Gold (s. 28. helmikuuta 1969 Portsmouth, Englanti) on brittiläinen säveltäjä, joka tekee musiikkia televisiosarjoihin, elokuviin ja teatteriin. Hän on myös dramaturgi.

Gold on tehnyt musiikkia muun muassa televisiosarjoihin Doctor Who (2005–), Scott & Bailey (2011) ja Hävytöntä (2004–2013) sekä elokuviin Arvoituksia arkussa (2007) ja Veronika päättää kuolla (2009).

Gold on saanut neljä Bafta-ehdokkuutta parhaasta musiikista televisiosarjoista Vanity Fair – Turhuuden turuilla (1999), Älä kerro äidille (2000), Casanova (2005) ja Doctor Who.

Doctor Who[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Gold on toiminut BBC:n tuottaman tieteissarjan Doctor Whon musiikista vastaavana ohjaajana vuodesta 2005 lähtien. Goldin aikakaudella sarjan musiikki hyödyntää enemmän orkesterisovituksia kun sarjan alkuaikoina sen musiikki oli pääosin elektronista.[1]

Hän teki uuden sovituksen sarjan tunnusmusiikista sen viidennen kauden alussa vuonna 2010. Gold on säveltänyt useita teemoja sarjan päähahmolle tohtorille kuten esimerkiksi yhdeksännen ja kymmenennen tohtorin teemat The Doctor's Theme ja The Doctor Forever sekä yhdennentoista tohtorin teemat I Am The Doctor ja A Madman With A Box. Hän on myös luonut useita teemamusiikkeja sarjan muille hahmoille.

Gold on myös säveltänyt Doctor Whon spin-off-sarjojen The Sarah Jane Adventures ja Torchwood tunnusmusiikin, ja vastaa jälkimmäisen sarjan musiikista Ben Fosterin kanssa.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Matt Bell: Murray Gold: Composing For Doctor Who Sound on Sound. 2007. Viitattu 5.12.2014. (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Murray Gold.
Käännös suomeksi
Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.