Muovitasku

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Muovitasku on yleinen tarvike konttoreissa, oppilaitoksissa ja virastoissa.

Muovitaskulla tarkoitetaan kahdesta muovikalvosta tehtyä taskua, jotka on yleensä liimattu kiinni yhdeltä pitkältä ja yhdeltä kapealta sivulta. Sen sisään on helppo laittaa yksi tai useampi paperiarkki, jotta ne pysyisivät yhdessä tai eivät likaantuisi ihmisten niitä selaillessa, jos muovitaskut ovat kiinni mapissa. Tyypillisiä kokoja ovat A6, A4, mutta isompiakin on.

Muovitaskut ovat olleet laajassa käytössä Suomessa jo 1960-luvulta asti. Alkuaikoina ne oli tehty sellaisesta muovista, jonka pehmennyksessä käytettiin teollisuusliuottimia. Tämän seurauksena niistä lähti voimakas, muovinen tuoksu, josta monet ihmiset saivat päänsärkyä. Liuottimen haihduttua (muutamasta vuodesta muutamaan kymmeneen vuoteen, riippuen niiden saamasta tuuletuksesta ja auringonvalosta), ne muuttuivat hauraiksi ja koviksi, jolloin ne hajosivat hellässäkin käytössä. Nykyisissä muovitaskuissa materiaalit on korvattu uudenaikaisemmilla muoveilla, jossa pehmentimien tarve on vähäisempi tai olematon.

Erilaisiin erikoistarkoituksiin on aina ollut saatavana erilaisia valikoimia erikoistaskuja. Käyntikorteille, keräilykorteille, disketeille, CD-levyille ja valokuville on paperikaupoissa ollut valikoimansa.