Muhammad Khashoggi

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Muhammad Khashoggi jakaa palkinnon jakotilaisuudessa Beirutissa sijaitsevassa Condasin huonekalutehtaassa, jonka omistaa hänen poikansa Essam Khashoggi.

Muhammad Khaled Khashoggi (arab. محمد خالد خاشقجي‎), (turk. Muhammed Halid Kaşıkçı) (1889–1978), äännetään myös muodossa Mohamed Khaled Khashoggi,[1] oli saudiarabialainen lääkäri. Hän oli Saudi-Arabian kuninkaan Abdulaziz Al Saudin henkilökohtainen lääkäri.[2]

Henkilökohtainen elämä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Khashoggi oli turkkilaisia alkuperää, [3] ja hänen perheensä oli alun perin Kayserista. Perheen sukunimi tarkoittaa "lusikkaseppää" (Kaşıkçı) turkin kielellä.[1] Hän oli naimisissa Samiha Ahmedin (Setti) kanssa ja sai kuusi lasta tämän kanssa; Adnanin, Samiran, Essamin, Adilin, Assian ja Soheiren. Hänen lapsenlapsensa ovat Dodi Al-Fayed, Emad Khashoggi ja Jamal Khashoggi.

Elämäkerta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Khashoggi karkotettiin Medinasta yhdessä hänen perheensä ja veljensä Abdullah Khashoggin kanssa, joka työskenteli muhtasibina, lääkärien ammattikunnan liitossa,Medinan piirityksen aikana vuonna 1918, jolloin he asettuivat Damaskokseen. Myöhemmin hän opiskeli lääkettä Damaskoksessa ja hänestä tuli kirurgi. Sitten hän meni Pariisiin opiskelemaan sädehoitoa ja sitten hän avasi Mekkaan yksityisen klinikan.

Hän muutti Riadiin työskentelemään Saudi-Arabian terveysministeriössä, jossa hän rekrytoi egyptiläisiä lääkäreitä työskentelemään Saudi-Arabiaan. 1970-luvulla hän asettui Beirutiin Libanoniin, mutta lähti pian Lontooseen vuonna 1974 Libanonin sisällissodan syttymisen jälkeen. Lopulta hän palasi takaisin Riadiin, jossa hän kuoli leikkauksen aikana. Hänet on haudattu Medinaan.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b Kessler, Ronald: Khashoggi: the rise and fall of the world's richest man, s. 41. Corgi, 1987. ISBN 978-0552130608.
  2. Aburish, Said K. (2013). The Rise, Corruption and Coming Fall of the House of Saud: With an Updated Preface. Bloomsbury, 263. ISBN 978-1408834695. 
  3. "Who Is Jamal Khashoggi? A Saudi Insider Who Became an Exiled Critic", Bloomberg, October 10, 2018.