Mucuchíes

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Mucuchíes

Mucuchies dog in Ávila Mont cut version.jpg

Avaintiedot
Alkuperämaa Venezuelan lippu Venezuela
Rodun syntyaika 1500-luku
Alkuperäinen käyttö karjan vartiointi ja suojelu
Nykyinen käyttö vahtikoira
Muita nimityksiä Nevado, Perro de los Páramos, Perro Paramero, Perro Gocho, Venezuelan Sheepdog
FCI-luokitus ei
FCV: ryhmä 2
Ulkonäkö
Paino uros 33-50 kg, narttu 30-37 kg
Säkäkorkeus 55,9-71,1 cm
Väritys valkoinen tai valkoinen hunajanvärisin, punaruskein, mustin tai harmain merkein

Mucuchíes eli venezuelanpaimenkoira (Venezuelan Sheepdog) on venezuelalainen koirarotu. FCI ei ole toistaiseksi tunnustanut sitä, mutta Venezuelan Kennelliitto Federación Canina Venezolana (FCV) on hiljattain hyväksynyt sen viralliseksi roduksi.[1]

Ulkomuoto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Mucuchíesilla on lyhyt karvapeite ja sen raajoissa on hapsut. Väritys on joko valkoinen tai valkoinen hunajanvärisin, punaruskein, mustin tai harmain merkein. Mucuchíes painaa 30-50 kg ja sen säkäkorkeus vaihtelee 55,9-71,1cm välillä.

Luonne ja käyttäytyminen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Rotu on erittäin rakastava, älykäs ja aktiivinen. Sosiaalistaminen ja määrätietoinen koulutus ovat välttämättömiä, sillä se voi olla aggressiivinen vieraita kohtaan.

Alkuperä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kolme vaaleaa mucuchíesia.

Mucuchíesin alkuperä on epämääräinen, mutta sen tiedetään olevan kotoisin Rangelin kuntaan kuuluvasta Mucuchíesin kylästä Méridan osavaltiosta, jossa se on toiminut Andien vuoristokoirana. 1500-luvun lopussa se saapui Venezuelan Andeille ja vartioi ja suojeli siellä karjaa petoeläimiltä. Uskotaan espanjalaisten tuoneen sen maahan ja sen esi-isiin lukeutuvat espanjanmastiffi, pyreneittenmastiffi, algerianmastiffi, aidi ja pyreneittenkoira. Vuosien saatossa kyseisiä rotuja risteytettiin keskenään sekä paikallisten venezuelalaisten koirien kanssa, ja niin saatiin aikaan voimakas ja erittäin monikäyttöinen työkoira. Vuonna 1926 mucuchíes oli levittäytynyt koko Venezuelan alueelle ja myös osittain sen ulkopuolelle. Maalaus, jossa esiintyy hevosella ratsastava Simón Bolívar mucuchíesin kanssa, joka annettiin hänelle hänen ylittäessään Venezuelan, on kuuluisa. Huono jalostus vahingoitti kantaa ja vuonna 1961 perustettiin yhdistys varmistamaan sen, että jalostus parantuisi. Vuonna 1964 rotu nimettiin Venezuelan kansalliskoiraksi. Vuonna 2012 Venezuelan Kennelliitto viimein tunnusti rodun.

Kuuluisia mucuchíeseja[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Hoito[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Rotu kaipaa paljon liikuntaa ja kaipaa lenkkien lisäksi säännöllistä irti juoksemista suurella alueella. Se ei kaipaa paljoa harjausta.

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Villarroel C., M. (6.7.2012). Fundación Nevado presenta 8 ejemplares Mucuchíes en exposición canina. Caracas. Haettu 6.8.2013.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]


Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.
Alkuperäinen artikkeli: en:Mucuchies