Mu (käsite)

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
無-seal.svg

Mu (japaniksi ja koreaksi) tai (kiinaksi 無, yksinkertaistettu merkki 无), on sana, joka on käännettävissä suunnilleen ”-ton”, ”ilman”, ”vailla”, ”ei mitään”. Sitä käytetään usein ilmaisemaan, että jotain ei ole (esimerkiksi jap. 無線, musen, langaton).

Tunnetuinkenen mukaan? esimerkki sanan käytöstä on ajatustehtävä eli kōan zenbuddhalaisessa teoksessa Aukottoman portin puomi. Noviisi kysyi Zhaozhoulta, ”Onko koiralla buddhaluonto?” Zhaozhou vastasi ”Wú”. Selitys tähän on se, että joidenkin aiempien buddhalaisten ajattelijoiden mielestä koirilla oli buddhaluonto, joidenkin mielestä taas ei; Zhaozhou ei voi vastata kysymykseen, koska "ei" tarkoittaisi heidän viisautensa kieltämistä ja ”kyllä” olisi valmiiden vastausten toistamista.

Kulttuurisia viittauksia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Romaanissa Zen ja moottoripyörän kunnossapito Robert M. Pirsig kirjoittaa: "On helppo sanoa että digitaalisessa virtapiirissä tietty virtataso tarkoittaa ykköstä ja toinen tarkoittaa nollaa, mutta on vaikeampi sanoa, mitä tarkoittaa se, että virta on kytketty kokonaan pois päältä".