Neiti Ihme

Kohteesta Wikipedia
(Ohjattu sivulta Ms. Marvel)
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Tämä artikkeli on ohjaus sivulta "Ihmetyttö". Sanan muista merkityksistä kertoo Ihmetyttö (täsmennyssivu).
Neiti Ihme
Luoja(t) Gerry Conway ja John Buscema
Kustantamo Marvel
Ensiesiintyminen Ms. Marvel #1 (1977)
Oikea nimi (I) Carol Danvers
(II) Sharon Ventura
(III) Karla Sofen
(IV) Kamala Khan
Voimat Supervoimakkuus, supernopeus, superkestävyys, energian manipulointi, ja lentäminen.
Suhteet

Neiti Ihme (esiintynyt Suomessa myös nimillä Ihmetyttö tai Ihmenainen) (engl. Ms. Marvel) on Marvelin tuottama supersankaritar, joka suunniteltiin alun perin Kapteeni Ihmeen naispuoliseksi vastineeksi. Neiti Ihme esiintyi sarjakuvissa ensi kerran vuonna 1977 Ms. Marvel -lehden ensimmäisessä numerossa. Mutta alkuperäinen Neiti Ihmeenä esiintynyt hahmo, Carol Danvers, nähtiin jo vuonna 1968 Marvel Super-Heroes -lehdessä. Neiti Ihmeen loivat Gerry Conway ja John Buscema.

Kapteeni Ihmeen tavoin Neiti Ihme on myös saanut voimansa Krii-rodun teknologian tai genetiikan kautta. Tarinan mukaan hän on kertaalleen menettänyt voimansa Ryhmä-X:n jäsenelle Roguelle.

Carol Danvers[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pääartikkeli: Carol Danvers

Carol Danvers oli ensimmäinen Neiti Ihmeen nimeä kantanut hahmo. Hän esiintyi ensimmäisen kerran sarjakuvan Marvel Super-Heroes numerossa 13 vuonna 1968. Roy Thomas ja Gene Colan loivat hahmon alun perin supervoimattomaksi Yhdysvaltain ilmavoimien upseeriksi. Captain Marvel -lehden numerossa 18, hän joutui räjähdykseen krii-supersankari Kapteeni Ihmeen kanssa, mutta palasi supervoimallisena hahmona, johon oli sekoittunut Kapteeni Ihmeen DNA:ta, ensi kerran Ms. Marvelin ensimmäisessä numerossa vuonna 1977. Kostajat-sarjakuvan numerosta 171 alkaen, Danversista on tullut supersankariryhmän Kostajat kantava voima. Danvers on käyttänyt myös koodinimiä Binari[1] ja Sotalintu.[2] Heinäkuussa 2012 Danvers omaksui Kapteeni Ihmeen tittelin sen alkuperäisen kantajan, Mar-Vellin, kunniaksi.[3]

Sharon Ventura[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pääartikkeli: Sharon Ventura

Sharon Ventura, toinen Neiti Ihmeen nimeä kantanut henkilö, esiintyi ensimmäisen kerran Möykyn nimikko lehden numerossa 27. Mike Carlinin ja Ron Wilsonin, kehittämä hahmo toimi alun perin Thunderidersin sijaisnäyttelijänä. Saman sarjakuvan numerossa 35, Ventura osallistui vapaaehtoisesti Power Brokerin kokeeseen tehdä hänestä supervoimainen ja siten antaa mahdollisuus liittyä Unlimited Class Wrestling Federationiin Möykyn kanssa. Ventura liittyy myöhemmin Ihmenelosiin Ihmeneloset-lehden numerossa 307 ja numerossa 310 hän altistuu kosmisille säteille, mutatoituen Möykkyä muistuttavaksi olennoksi ja saaden nimen Möykytär.

Karla Sofen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pääartikkeli: Kuukivi (sarjakuvahahmo)

Tohtori Karla Sofen, superrikollinen nimeltä Kuukivi, esiintyi ensi kerran Tohtori Faustuksen rikoskumppanina Kapteeni Amerikka -lehden numerossa 192. The Incredible Hulk -lehden numerossa 228, Sofenista tulee Kuukivenä tunnetun rikollisen, Lloyd Blochin, psykiatri. Sofen huijaa Blochin antamaan hänelle meteorin, joka toimii hänen voimanlähteenään. Tämän jälkeen hän omaksuu itselleen Kuukiven nimen ja voimat. Dark Reign -tarinan aikana, Sofen liittyy Norman Osbornin luomaan Kostajat-ryhmään, nimeltä Pimeät Kostajat, entisen Neiti Ihmeen Carol Danversin pahaksi vastineeksi.[4] Saman lehden numerosta 38 alkaen Sofen omaksuu Neiti Ihmeen tittelin itselleen, kunnes Danvers ottaa sen takaisin numerossa 47.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Uncanny X-Men #164 (joulukuu 1982)
  2. Avengers vol. 3 #4 (toukokuu 1998)
  3. Beard, Jim: WonderCon 2012: Captain Marvel Marvel.com. 17.3.2012. Viitattu 21.4.2016. (englanniksi)
  4. Dark Avengers #1 (tammikuu 2009)
Tämä kuvitteelliseen hahmoon, paikkaan tai ilmiöön liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.