Mount Sisu

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Sentinel-vuoristoa

Mount Sisu on vuori Antarktiksella. Veikka Gustafsson ja Patrick Degerman tekivät ensinousun vuorelle vuoden 1997 lopussa ja nimesivät sen (epävirallisesti[1]).

Gustafsson ja Degerman jättivät nimiehdotuksen hyväksyttäviksi kolmeen kansainväliseen yhteisöön, jotka ovat National Geographic Society, Yhdysvaltain geologian tutkimuskeskus ja Adventure Networks International.[2] Nimeä ei ole hyväksynyt ainakaan U. S. Geological Survey, koska sitä ei löydy GNIS-järjestelmästä.[3] Nimeämiskäytäntönsä mukaan U. S. Geological Survey nimeää ensisijaisesti paikkoja Etelämantereeseen liittyvien löytöretkeilijöiden, tiedemiesten ja muiden henkilöiden mukaan mutta hyväksyy myös muita kuin henkilönimiä, jos nimi liittyy jotenkin merkittävästi Etelämantereeseen (esimerkiksi tapahtumat, laivat, tieteelliset järjestöt).[3]

Vuori sijaitsee Ellsworth-vuoristossa, jossa sijaitsee myös Antarktiksen korkein huippu Vinsonin massiivi. Noin 4 300 metriä korkean Mount Sisun viereisiä vuoria ovat Mount Bentley ja Mount Anderson [1]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b Damien Gildea: Gildea's Unclimbed Antarctica: Embree ascents 2007-1-29. www.thepoles.com. Arkistoitu 16.2.2007. Viitattu 2007-4-23. (englanniksi)
  2. Helsingin Sanomat 3.4.1998
  3. a b USGS Geographic Names Information System (GNIS) – Antarctic Names - Main (Antarctic Names > Search) geonames.usgs.gov. Viitattu 19.6.2008.

Koordinaatin viite[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Landsat Image Mosaic Of Antarctica (LIMA) (koordinaatit osoittavat sivuston sovelluksessa nimeämättömään huippuun Mt. Bentleyn ja Mt. Andersonin välissä) U. S. Geological Survey. Viitattu 19.6.2008.

Kuinka saada LIMA:n sivulla vuorenhuippu näkyviin:

  1. Napsauta Launch Viewer-linkkiä
  2. Napsauta Zoom-valikon XY-kuvaketta
  3. Näytölle avautuu ikkuna jonka tekstikenttään laita koordinaatit seuraavien lainausmerkkien välistä: "LL -86.2388, -78.1311" (koordinaatit ovat pituuspiiri, leveyspiiri-järjestyksessä)
  4. Napsauttele kartan koordinaattitekstiä, kunnes kartan mittakaava kartan vasemmassa alakulmassa näyttää lukemaa 0–1,5 km (tai lähellä tätä lukemaa)
  5. Kartan oikealla puolella: napsauta Orthoimagery ja napsauta Topographic maps (DRG maps) -valinta
  6. Kartalla näkyy nimeämätön huippu Mt. Bentleyn ja Mt. Andersonin välissä
Tämä vuoriin, vuoristoihin tai muihin maankohoumiin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.