Mount Ruapehu

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Mount Ruapehu

Mt Ruapehu Tongariro Northern Circuitin suunnasta, 2015

Tyyppi
Kerrostulivuori
Sijainti
Vuoristo
Pohjoissaaren vulkaaninen tasanko (d)View and modify data on Wikidata
Korkeus merenpinnasta
2 797 m
Prominenssi
2 797 m
Purkautunut viimeksi
Ensimmäinen nousu huipulle
1879, G. Beetham ja J. P. Maxwell.
Kartta
Koordinaatit

Mount Ruapehu, tai pelkästään Ruapehu, on 2 797 metriä korkea tulivuori Uuden-Seelannin Pohjoissaarella, 23 km koilliseen Ohakunesta ja 40 km lounaaseen Lake Taupon etelärannikosta Tongariron kansallispuistossa. Pohjoissaaren ainoat jäätiköt ovat sen rinteillä, samoin kuin saaren ainoat kaksi hiihtokeskusta.

Ruapehu on Uuden-Seelannin suurin toimiva tulivuori ja sen päähuippu on Pohjoissaaren korkein kohta. Vuorella on kolme huippua: Tahurangi (2 797 m), Te Heuheu (2 755 m) ja Paretetaitonga (2 751 m). Kraatteri sijaitsee huippujen välissä, ja purkausten välillä siihen muodostuu kraatterijärvi.

Vulkaaninen toiminta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ruapehu koostuu pääosin andesiitista ja on alkanut toimia ainakin 250 000 vuotta sitten. Muistiinmerkityn historian aikana merkittäviä purkauksia on ollut noin 50 vuoden välein. Pienemmät purkaukset ovat yleisiä, ja niitä on ollut ainakin kuusikymmentä vuoden 1945 jälkeen. Näistä jotkin ovat aiheuttaneet tuhkapilviä ja mutavyöryjä. Suurten purkauksien väliajalla kraatteriin muodostuu jäätikköjen sulamisvesistä lämmin, hapan kraatterijärvi. Ruapehun purkautuessa järvi voi tyhjetä kokonaan.

Jäätiköt[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Mt. Ruapehun jäätiköt ovat ainoat Pohjoissaarella. Ne ovat kaikki pieniä, suurimmillaankin alle 1,6 km pitkiä. Jäätiköitä on kaikkiaan kahdeksantoista, mukaan luettuna kraatterissa oleva; suurimmat ovat Mangatoetoenui, Summit Plateau ja Whangaehu.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Mount Ruapehu.