Moshood Abiola

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Moshood Abiola

Moshood Kashimawo Olawale Abiola (24. elokuuta 1937 – 7. heinäkuuta 1998) oli nigerialainen Joruba-heimoon kuulunut liikemies, joka voitti presidentinvaalit 1993.

Abiola oli syntyisin Abeokutasta Ogunin osavaltiosta. Hänestä tuli 1970-luvun öljybuumin myötä yksi maan rikkaimmista miehistä. Omaisuutensa hän teki televiestintäalalla. Politiikkaan hän lähti 1979 alun perin Kansallispuolueessa sotilashallituksen luvattua siirtymistä siviilivaltaan. Sotilasvallankaappaus pyyhkäisi kuitenkin pois presidentti Shehu Shagarin ja kansallispuolueen.[1]

Abiola pyrki Nigerian presidentiksi 12. kesäkuuta 1993 vaaleissa, jossa hän oli Social Democratic Partyn ehdokas. Abiola voitti selvästi pohjoisnigerialaisen vastaehdokkaansa, hausa-muslimi Bashir Tofan (National Republican Convention) saaden taakseen 19 osavaltiota 30:stä. Kyseisiä vaaleja on pidetty Nigerian historian rehellisimpinä ja vapaimpia.[2] Maan sotilashallitsija kenraali Ibrahim Babangida kuitenkin peruutti vaalien tuloksen ja kielsi entisiä ehdokkaita enää asettumasta ehdolle. Babangida joutui eroamaan protestien ja lakkoaallon vuoksi. Hän luovutti vallan Ernest Shonekanille, mutta kolmen kuukauden kuluessa kenraali Sani Abacha kaappasi vallan itselleen Babangidan ollessa Egyptissä.

Kun Abiola julisti olevansa laillinen Nigerian presidentti, hänet vangittiin maanpetoksesta syytettynä. Abiola kuoli 7. heinäkuuta 1998, pian sen jälkeen kun hänet vapautettiin vankilasta ja hän tapasi YK:n ja Yhdysvaltain edustajia. Kuolinsyyksi ilmoitettiin sydänkohtaus. Abiolan kuolemaa ei pidetty luonnollisena, ja sen seurauksena syttyi mellakoita, joissa kuoli noin 60 ihmistä[2].

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Abiola: Millionaire turned politician BBC. Viitattu 06.10.2007.
  2. a b Sanoista tekoihin Nigerian demokratisoinnissa Kepa. Viitattu 06.10.2007.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]