Moses Skurnik

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Moses Skurnik (17. joulukuuta 1880 Helsinki26. kesäkuuta 1934 Karlovy Vary, Tšekkoslovakia) oli juutalaissyntyinen suomalainen liikemies, jolla oli merkittävä asema Suomen osakemarkkinoilla 1910- ja 1920-lukujen vaihteessa.

Skurnikin vanhemmat olivat vaatekauppias Schmuel Skurnik ja puolalaissyntyinen Beile Haja Bubelskaja. Perheessä oli 13 lasta joista Moses oli kolmanneksi nuorin. Isä Schmuel oli tullut Suomeen vuonna 1859 ns. Venäjän armeijan kantonistina ja välskärinä. Vapauduttuaan armeijan palveluksesta 1872 hän toimi aluksi narinkkakauppiaana ja vuodesta 1881 hänellä oli jo oma liikehuoneisto.

Moses kävi luultavasti vain uskonnollisen alkeiskoulun ja kolmiluokkaisen juutalaisen koulun aloittaen sitten kauppa-apulaisena isänsä liikkeessä. Hän oli kuitenkin matemaattisesti lahjakas ja hallitsi useita kieliä. Moses Skurnik perusti oman vaatealan yrityksensä T:mi M. Skurnikin 1904. Vuonna 1913 hän perusti Ab Textil Oy:n josta muodostui hänen perheensä vakinaisen elannon tuoja. Ab Textil Oy jatkoi toimintaansa aina vuoteen 1999 saakka.

Ensimmäisen maailmansodan alettua Venäjän sotatalous perustui setelirahoitukselle jolla myös Suomesta tehdyt hankinnat rahoitettiin. Tämä johti hintojen nousuun ja samalla liikkeellä oli suuria rahamääriä joille etsittiin sijoituskohteita. Keinotteluraha kanavoitui erityisesti valuuttakauppaan ja Helsingin pörssin kautta osakkeisiin. Suomeen perustettiin vuosina 1916–1917 kuusi uutta liikepankkia ja osakemarkkinat lähtivät voimakkaaseen nousuun vuoden 1916 jälkipuoliskolta alkaen. Osakkeiden kurssit kääntyivät laskuun vasta vuoden 1919 jälkeen.

Skurnik perusti 1916 Ab Börsförmedling (Pörssivälitys Oy) nimisen osakevälitysyrityksen joka oli vuonna 1918 Helsingin arvopaperipörssin suurin osakevälittäjä yrityksen liikevaihdon ollessa 179 miljoonaa markkaa (noin 53 miljoonaa euroa). Skurnikilla oli yhdessä diplomi-insinööri Erik von Frenckellin jonkin aikaa syksyllä 1916 hallussaan enemmistö Helsingin Osakepankin osakkeista ja hän oli vuosina 1918–1924 Ab Walkiakoski -yhtiön ja Suomen Vanutehdas Oy:n suurin osakkeenomistaja. Hän kuului myös Walkiakosken hallitukseen. Lisäksi hänellä oli hallussaan suuri määrä Kone- ja Siltarakennus Oy:n osakkeita.

Skurnikin sijoittajanura päättyi 1924 kun hänen rahoittajanaan toiminut Helsingin Osakepankki lopetti laskevien osakekurssien aiheuttamien jatkuvien tappioiden takia rahoituksensa ja otti haltuunsa suurimman osan Skurnikin jäljellä olleista osakeomistuksista. Skurnikin Ab Börsförmedling osakevälitysyrityksen toiminta päättyi 1923 mutta hän lyhensi vielä sen jälkeen yhtiöltä jääneitä velkoja.

Skurnikin haltuun jäi lopulta hänen tekstiilialan yrityksensä Ab Textil Oy sekä muutamia kiinteistöjä. Skurnik kuoli kesäkuussa 1934 lento-onnettomuudessa ollessaan matkalla Karlovy Varyyn Tšekkoslovakiaan. Samassa lento-onnettomuudessa kuoli tunnettu itävaltalainen näyttelijä Max Pallenberg.

Skurnik lahjoitti suuria summia Helsingin juutalaiselle seurakunnalle ja toimi sen taloudenhoitajana 1912–1922 sekä puheenjohtajana 1924–1928. Hänen lahjoituksillaan oli merkittävä rooli juutalaisen koulun ja sairaalan perustamisessa Helsinkiin. Viimeisinä vuosinaan Skurnik tuki kansainvälistä sionistista liikettä ja oli 1933 perustamassa Finland–Levant Company -nimistä yritystä, jonka oli tarkoitus edistää suomalaisten teollisuustuotteiden vientiä Palestiinaan.

Moses Skurnik oli naimisissa Ester Rosenthalin (1892–1960) kanssa. Heidän poikansa oli elokuvaleikkaajana tunnettu Ossi Skurnik.[1] Lääkäri Leo Skurnik oli Moses Skurnikin vanhemman veljen Ben-Zion Skurnikin (1877–1948) poika. [2]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kirjallisuutta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Samuli Skurnik: Narinkkatorilta Kiestingin mottiin: Juutalaissuvun selviytymistarina. Paasilinna 2013 ISBN 978-952-299-015-0