Mort Sahl

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Morton Lyon Sahl (s. 11. toukokuuta 1927 Montreal, Québec, Kanada) on yhdysvaltalainen koomikko.

Sahlin vitsit kohdistuvat usein ajankohtaisiin aiheisiin, erityisesti politiikkaan. Lavalla hänet tunnetaan monologeistaan, joita hän esittää yleensä rennosti pukeutuneena, sanomalehti kainalossa.

Sahl syntyi Kanadassa. Hänen perheensä muutti pian Los Angelesiin. High schoolin jälkeen Sahl liittyi Yhdysvaltain ilmavoimiin ja hänet sijoitettiin Alaskaan. Hän valmistui University of Southern Californiasta vuonna 1950 ja alkoi sen jälkeen esiintyä stand up -koomikkona sanfranciscolaisessa yökerhossa.

Sahl on ollut naimisissa kahdesti. Vuosina 1967−1991 hän oli naimisissa malli China Leen kanssa. He saivat pojan, joka kuoli 19-vuotiaana vuonna 1996. Samana vuonna Sahl tapasi seuraavan vaimonsa, jonka kanssa hän meni naimisiin 1999.

Sahl ja politiikka[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sahl kirjoitti vitsejä ystävänsä John F. Kennedyn puheisiin. Kennedyn tultua presidentiksi Sahl alkoi kuitenkin suhtautua kriittisesti tämän politiikkaan. Kun Kennedy murhattiin vuonna 1963, Sahlille muodostui pakkomielle murhaajan löytämisestä. Hänet jopa päästettiin virallisesti mukaan tutkintaan.[1] Sahlin huumori alkoi painottua politiikkaan ja hän kritisoi Warrenin komission raporttia. Lehdistö alkoi suhtautua häneen vihamielisesti ja hänen suosionsa alkoi laskea. Watergate-skandaalin aikaan se alkoi kuitenkin taas nousta. 1980-luvulla hän myös esitti Broadwaylla imitaatioita Ronald Reaganista ja George H. W. Bushista.[1]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]