Morsiamen laulu

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Morsiamen laulu
Nimi Morsiamen laulu
Tekijä Gunnar Berndtson
Valmistumisvuosi
Teostyyppi Maalaus
Materiaali Öljyväri ja kangas (maalauspohja)
Korkeus 66,00 cm
Leveys 82,50 cm
Kokoelma Kansallisgalleria
Sijainti Ateneum, Suomi

Morsiamen laulu on taidemaalari Gunnar Berndtsonin (1854–1895) kuuluisin teos. Se on maalattu öljyvärein kankaalle, kooltaan 66 × 82,5 cm ja valmistunut vuonna 1881. Teos kuuluu Ateneumin taidemuseon Antellin kokoelmiin, johon se on tallennettu vuonna 1893.

Maalaus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Maalaus kuvaa hääseuruetta ruokailemassa. Morsian seisoo tässä maalauksessa laulamassa jälkiruokamaljan aikana pöytävieraiden istuessa paikoillaan. Maalauksessa on kuvattu tarkoin kankaita ja muita yksityiskohtia, astioita, ihmisten piirteitä ja sisustusta. Morsiamen laulun toteutuksessa näkyy Berndtsonin perehtyminen ihmisasujen maalaukseen. Hän maalaa tähän maalaukseen ilmeikkäitä ihmisiä juhlahetkellä, luoden inhimillisen tilannekuvan joka on kuvattu herkän myönteisesti morsiamen vanhempien ja sulhasen ollessa uppoutuneena kuuntelemaan morsiamen laulua. Käsittelytavassa näkyy myös tuolloin ajankohtaistuneen ulkoilmamaalauksen vaikutuksia. Seinien syvä vihreys ja huoneen verhojen rento roikkuminen yhdistettynä ihmisten vaatetusten syvän valkoiseen ja mustaan väriin luovat maalaukseen rehevää vaikutelmaa.

Historiaa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kyseessä on lavastettu tilanne, jossa maalauksen malleina oli taiteilijan ystäviä kuten Ville Vallgren oikealla, Karl Wetterhof, Casper Wrede ja Aukusti Uotila vasemmalla. Morsiamen mallina oli pariisilainen malli Antonia Bonjean.

Gunnar Berndtson oli opiskellut Pariisissa historiamaalari Jean-Léon Gérômen johdolla, mutta suuremman vaikutuksen häneen teki etenkin Ernst Meissonier, joka oli erikoistunut pukujen ja historiallisten ympäristöjen kuvaamiseen.

Morsiamen laulu huomioitiin ranskalaisessa lehdistössä kuten myös Berndtson. Hän esimerkiksi pääsi seuraavana vuonna Le Monde Illustrèn taiteelliseksi avustajaksi Egyptin matkalle. Aatelisen taustan ja kotikasvatuksen omaavana hän muutoinkin sopeutui monia suomalaistaustaisia kollegoitaan paremmin ranskalaiseen kulttuurielämään.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Timo Huusko: Gunnar Berndtson: Morsiamen laulu. Teoksessa Ateneum-opas. Toim. Timo Huusko. 2007. s. 32 Nettiversio: [1][vanhentunut linkki]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]