Moresnet

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Puolueeton Moresnet
Neutraal-Moresnet (hollanniksi)
Moresnet Neutre (ranskaksi)
Neutral-Moresnet (saksaksi)
Neŭtrala Moresnet (esperantoksi)
1816–1920
lippu vaakuna
  Alankomaiden Limburgin provinssi (1)   Belgian Liègen provinssi (2)    puolueeton Moresnet (3)   Preussin Reinin provinssi (4)
Valtiomuoto neutraalivyöhyke
osa  Yhteishallintoalue (sui iuris)
Pormestari Arnold de Lasaulx 1817–1859 (ensimmäinen)
Pierre Grignard 1918–1920 (viimeinen)
Pääkaupunki Kelmis
Pinta-ala
– yhteensä 3,5 km² 
Historia
– Aachenin sopimus Agreement 26. kesäkuuta 1816
– Preussin valloitus 27 . kesäkuuta1915
– Versailles'n sopimus 28. kesäkuuta 1919
– Belgian valloitus 10. tammikuuta 1920
Viralliset kielet hollanti, ranska, saksa ja esperanto (vuodesta 1908)
Valuutta Ranskan frangi
Edeltäjä(t) Bourbon-restauraatio
Seuraaja(t)  Belgia

Moresnet tai Puolueeton Moresnet (esperantoksi Neutra Moresneto) oli vuosina 1816–1919 Kelmisin ympärillä sijainnut 3,5 neliökilometrin laajuinen belgialais-preussilainen yhteishallintoalue. Napoleonin sodat päättäneessä Wienin kongressissa ei päästy sopimukseen alueen jaosta Preussin ja Alankomaiden välillä alueella sijainneiden sinkkikaivosten takia. Vuonna 1816 Aachenin sopimuksessa sovittiin, että Moresnet'n alue jaettaisiin kolmeen osaan. Itse Moresnet'n kylä liitettiin silloiseen Alankomaihin kuuluvaan Liègen provinssiin, kun taas preussilainen Moresnet (ensimmäisen maailmansodan jälkeen Neu-Moresnet) liitettiin Preussin Reininmaan provinssiin. Lopusta Moresnet´n kaivosalueesta tehtiin yhteishallintoalue.

Moresnet sijaitsi noin 7 kilometriä lounaaseen Aachenista, suoraan etelään Belgian, Saksan ja Alankomaiden rajojen kohtauspisteestä Vaalserbergillä.[1] Ensimmäisen maailmansodan jälkeen alue liitettiin osaksi Belgiaa tammikuussa 1920. Saksa annektoi alueen 1915 ja 1940, kunnes 1944 alue jälleen palautettiin Belgialle.

Synty[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Wienin kongressin aikana 1815 Euroopan rajat piirrettiin uudelleen uusien valta-asetelmien mukaan. Yksi määriteltävistä rajoista oli Alankomaiden ja Preussin välinen raja. Suurimmaksi osaksi osapuolet olivat yksimielisiä rajan kulkemisesta vanhojen jakolinjojen mukaan, mutta Moresnetin alueella (mairie) havaittiin ongelma. Moresnetin ja Neu-Moresnetin kylien välissä sijaitsi arvokas Vieille Montagnen sinkkikaivos (saks. Altenberg). Kumpikin valtio halusi saada kaivoksen itselleen, ja kompromissi saavutettiin 26. kesäkuuta 1816: Moresnet jaettaisiin kolmeen osaan. Moresnetin kylästä tulisi osa Alankomaita, Neu-Moresnetista osa Preussia sekä kaivoksesta ja tämän läheisestä Kelmisin kylästä (ransk. La Calamine) puolueeton alue, jota molemmat valtiot hallitsisivat yhteishallituksen avulla. Alueen raja määriteltiin virallisesti rajapyykein 23. syyskuuta 1818 alkaen.

Uusi Moresnetin alue oli suurin piirtein kolmion muotoinen, ja sen eteläosan läpi kulki Aachenin ja Liègen välinen päätie. Kylä ja kaivos sijaitsivat aivan tien pohjoispuolella. Valtion pohjoiskärjessä kohosi Vaalserberg. Kun Belgia sai itsenäisyytensä Alankomaista vuonna 1830, Alankomaiden vastainen raja siirtyi Belgian hallintaan, ja Belgiasta tuli yhteishallinnon toinen osapuoli (vaikka Alankomaat ei virallisesti ikinä luovuttanutkaan valtaa alueesta Belgialle). Vuonna 1859 Moresnetille annettiin suurempi autonomia, kun perustettiin pormestarin virka ja kymmenhenkinen neuvosto. Pormestarin nimitti naapurimaiden kaksi kuninkaallista virkailijaa.

Elämää Moresnetissa hallitsi tärkein työnantaja, sinkkikaivos, joka veti työntekijöitä myös naapurimaista. Maan asukasluku ei koskaan kuitenkaan ylittänyt 3 000:ta. Puolueettomana alueena Moresnetilla oli useita etuja: verot olivat alhaiset, naapurimaihin ei tarvinnut maksaa vientitulleja ja maassa oli halvat hinnat. Suurin osa palveluista, kuten posti, jaettiin Belgian ja Preussin välillä (kuten nykyään Andorrassa). Paikallisväestöllä oli myös oikeus valita, kumman maan armeijaan ja oikeuslaitokseen he halusivat kuulua/osallistua. Puolueettomuuden huonona puolena oli, että Moresnetin asukkaita pidettiin valtiottomina, eikä heille sallittu omia asevoimia.[2]

Alasajo[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kolmen maan kohtauspaikka Vaalserbergilla nykyään. Ennen vuotta 1915 paikalla sijaitsi Moresnetin "huippu".

Kun kaivos oli hyödynnetty tyhjiin vuonna 1885, Moresnetin selviytyminen omana alueenaan tuli epävarmaksi. Itsenäisemmän valtion perustamiseksi esitettiin useita ideoita, kuten kasinon perustaminen sekä oman postilaitoksen ja postimerkkien käyttöönotto. Merkittävin ehdotus tuli tohtori Wilhelm Mollylta, joka ehdotti vuonna 1908 Moresnetista maailman ensimmäistä esperantoa puhuvaa valtiota, jonka nimeksi tulisi Amikejo (”ystävyyden paikka”). Ehdotettu kansallislaulu oli samanniminen esperantonkielinen marssi. Osa Kelmisin asukkaista opetteli esperantoa, ja ideaa tukeva tapahtuma pidettiin kylässä 13. elokuuta 1908.

Aika aikoi kuitenkin loppua. Belgia tai Preussi eivät olleet luopuneet alkuperäisistä vaatimuksistaan alueeseen. Erityisesti Preussi otti aikaisempaa aggressiivisemman kannan Moresnetiin vuoden 1900 tienoilla, ja sitä syytettiin sabotaasista ja hallintoprosessin häirinnästä oman asiansa ajamisen hyväksi. Ensimmäisen maailmansodan sytyttyä vuonna 1914 Saksa miehitti Belgian ja liitti alueen itseensä 1915. Versailles’n sopimuksessa 1919 ”välikaikaisesti puolueeton” alue annettiin Belgialle. Saksalaiset ottivat sen lyhyesti haltuunsa toisen maailmansodan aikana, mutta se palautettiin Belgialle 1944. Belgian hallinnon alla Moresnetista tuli Kelmisin kunta, johon liitettiin vuonna 1977 naapurikunnat Neu-Moresnet ja Hergenrath. Nykyään Neu-Moresnetissa on pieni Göhltalin museo, jossa esitellään alueen historiaa. Moresnetin 60 rajapyykistä yli 50 on yhä pystyssä.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Maailman pienimmät waltiot. Kaiku, 21.05.1900, nro 117, s. 2. Kansalliskirjasto. Viitattu 17.07.2014.
  2. Euroopan pienimpänä waltiona. Lounas, 22.02.1888, nro 15, s. 3. Kansalliskirjasto. Viitattu 17.07.2014.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]