Monoimus

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Monoimus (arab. منعم‎, Mun'im) (n. 150 - 210) oli arabialainen gnostikko. Hänet tunnettiin ainoastaan Theodoretoksen kautta (Haereticarum Fabularum Compendium I.18), kunnes Hippolytoksen harhaoppeja vastaan suunnattu teos Kaikkien harhaoppien kumoaminen (Refutatio omnium haeresium; kirja VIII, luku 5) löydettiin.

Hippolytoksen mukaan Monoimus oli Tatianoksen seuraaja ja hänen kosmologinen järjestelmänsä oli johdettu pythagoralaisten vastaavasta. Tämä vaikuttaa todennäköiseltä, mutta se sai kuitenkin selvästi vaikutteita myös kristinuskosta, monismista ja gnostilaisuudesta.

Monoimus tunnetaan siitä, että hän otti sanan monadi käyttöön gnostilaisessa yhteydessä. Hänen mukaansa kaikkeus on luotu monadista (tai iota tai Yod, ”yksi sarvi”), josta saavat alkunsa dyadi, triadi, tetradi, pentadi, heksadi, heptadi, ogdoadi, enneadi ja dekadi. Hän liitti näin mahdollisesti gnostilaiset aionit pythagoralaisen kosmologian ensimmäisiin elementteihin sekä Ensimmäisen Mooseksen kirjan luomisen kuvaukseen. Tällainen ajattelu vastaa myös niitä kahta versiota Eugnostoksen kirjeen nimellä tunnetusta tekstistä, jotka kuuluvat Nag Hammadin kirjastoon. Myös niissä kuvataan sama kulku monadista dekadiin. Eugnostoksella puolestaan on yhteyksiä toiseen gnostilaiseen tekstiin, Jeesuksen Kristuksen viisaus, jossa sana 'monadi' esiintyy jälleen.

Monoimus tunnetaan myös Jumalan olemusta koskevasta mielipiteestään. Sitä voidaan pitää panteistisena, ja se muistuttaa paljon myöhemmän sufimystikon Ibn Arabin ajattelua. Heidän väliltään ei kuitenkaan tunneta yhteyksiä.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Hyppolitus: Refutation of All Heresies, book 8. The Gnostis Socity Library. (englanniksi)
  • Wace, Henry: ”Monoimus”, Dictionary of Christian Biography and Literature to the End of the Sixth Century A.D., with an Account of the Principal Sects and Heresies. Christian Classics Ethereal Library. (englanniksi)
Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.
Alkuperäinen artikkeli: en:Monoimus