Monivarpainen kissa

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Kissa, jolla on ylimääräisiä varpaita.

Monivarpainen kissa eli laivakissa, suokissa tai Hemingwayn kissa on kissa, jolla on tavallista enemmän varpaita. Ylimääräiset varpaat johtuvat geenivirheestä. Geenivirheen aiheuttama polydaktylia on tavallista yleisempi maine coon -rodun kissoilla. Monivarpaisia kissoja on ympäri maailmaa, niin rotu- kuin tavallisissa maatiaiskissoissakin.

Monivarpaisella kissalla usein yksi ylimääräinen varvas kiertyy ”peukaloksi” tassun reunaan. Kissa kykenee tarttumaan näin kädellisten tavoin esimerkiksi köysiin, kaiteisiin tai kahvoihin. Monivarpaisuus on esimerkki evoluutiossa hyödyllisestä mutaatiosta. Mutaatio on havaittu ensimmäisen kerran 1600-luvulla Bostonissa.

Tassun erikoinen muoto voi aiheuttaa kissalle ongelmia liikkuessa: kävely saattaa olla ”humalaista” puolelta toiselle vaappuvaa. Osa monivarpaisista kissoista on uimataidottomia tai ne täytyy varta vasten ”opettaa” uimaan.

Kirjailija Ernest Hemingway oli erityisen mieltynyt monivarpaisiin kissoihin. Hänellä oli monivarpainen kissa, jonka jälkeläisiä elää edelleen Hemingwayn kotimuseossa. Kissa oli tuotu Key Westiin Kuubasta.

Monivarpaisen kissan kutsumanimistä ”laivakissa” tulee siitä, että aikoinaan monivarpaiset kissat olivat erityisen suosittuja laivakissoina, sillä monivarpaisuus auttaa tasapainon ylläpitämisessä ja monivarpaiset kissat selvisivät vaikeissa tilanteissa, kuten myrskyissä, normaaleja paremmin. Katsottiin, että monivarpainen kissa on laivakissana tavallista kissaa onnekkaampi.

Tämä nisäkkäisiin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.