Monica Yunus

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Monica Yunus (2007)

Monica Yunus (s. 1979) on yhdysvaltalainen sopraano, jolla on bengalilais-venäläiset sukujuuret.

Elämä ja koulutus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Monica Yunus synyi vuonna 1979 Chittagongissa, Bangladeshissa. Hänen isänsä on Nobelin rauhanpalkinnon saanut taloustieteilijä Muhammad Yunus ja äiti on venäläisemigrantti ja kielitieteilijä Vera Forostenko. Yunuksen vanhemmat tapasivat vuonna 1967 Vanderbiltin yliopistossa ja menivät vuonna 1970 naimisiin. Heti Monican syntymän jälkeen Vera muutti lapsen kanssa takaisin Yhdysvaltoihin, koska katsoi, ettei Bangladesh ollut sopiva maa lapsen kasvaa. Monica vietti lapsuutensa äitinsä vanhempien luona Trentonissa, New Jerseyssä.

Monica alkoi kiinnostua musiikista isoäitinsä kautta, joka oli musiikillisesti koulutettu. Monica lauloi aluksi ortodoksinen kirkon kuorossa, jossa hän oppi tuntemaan klassista musiikkia.

Kun Monica oli 11-vuotias, hänen äitinsä alkoi harjoittamaan hänen lauluääntään. Myöhemmin Monica lauloi New Yorkin Metropolitan-oopperan lapsikuorossa. 13-vuotiaana Monica pääsi Tanglewoodin musiikkikouluun Massachusettsiin, jonka jälkeen hän alkoi opiskella oopperalaulajan ammattiin. 15-vuotiaana Monica esiintyi Aspenin musiikkijuhlilla.

Vuonna 1997 Monica Yunus pääsi Juilliard Schooliin, josta hän valmistui neljä vuotta myöhemmin ja aloitti oopperauransa. Yunuksen ensimmäinen oopperarooli oli Umberto Giordanon Fedora, jonka hän lauloi vuonna 1999 Palm Beachissa.

Yunus on esiintynyt monissa kuuluisissa oopperataloissa, kuten Metropolitan-oopperassa ja Carnegie Hallissa. Hänen ohjelmistossaan on rooleja muun muassa Mozartin oopperoista Figaron häät, La clemenza di Tito, Don Giovanni, Taikahuilu. Yunus on myös voittanut Mirjam Helinin kansainvälisen laulukilpailun Helsingissä. Yunus esiintyi kesällä 2005 Hurrikaani Katriinan muistokonsertissa.

Tämä laulajaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.