Mojo

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Mojo on afroamerikkalaiseen hoodoo-magiaan kuuluva taikaesine. Mojo on pieni pussi, joka tehdään usein kurelangalla sidotusta punaisesta flanellikankaasta. Pussissa on kasveja, eläinten osia, mineraaleja, toiveita sisältäviä papereita ja muuta vastaavaa tavaraa. Pussia pidetään yleensä vaatteiden alla.

Mojon alkuperä ja luonne[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sana "mojo" on peräisin Afrikasta ja tuli englannin kieleen orjuuden aikana Amerikassa. Sana tunnettiin hyvin jo 1800-luvulla. Sanalle on ollut runsaasti alueellisia variaatioita kuten ”mojo hand”, ”conjure bag”, ”conjure hand”, ”toby”, ”jomo” ja ”nation sack” sekä ranskalaista alkuperää olevat ”gree-gree” ja ”gris-gris”. Haitissa afrikkalaista alkuperää olevat asukkaat kutsuvat vastaavia esineitä esimerkiksi nimillä ”wanga”, ”oanga” ja ”wanger”.

Mojon ajateltiin sisältävän yliluonnollisia voimia: sen uskottiin suojelevan kantajaansa pahuudelta, vetävänsä kantajansa puoleen rakkautta, tuovan onnea tai menestystä uhkapeleissä tai muissa raha-asioissa. Mojo voidaan myös varta vasten valmistaan jotain katalaa tarkoitusta varten, kuten aiheuttamaan impotenssi jollekin.

Mojo-pussi sisältää usein erilaisia yrttejä, jauheita, jollekin henkilölle kuuluvia asioita kuten hiuksia, kolikon tai nopan, magneetin, pyyntöjä tai rukouksia sisältävän paperin.

Pussin sitominen on tärkeä osa sen valmistamista, koska sitomisen ansiosta henki, jonka voimia mojolla pyydetään avuksi, pysyy sen sisällä. Kun mojo on valmistettu, sen voimia ylläpidetään yleensä jollain nesteellä kuten parfyymillä, voiteella tai virtsalla.

Sanan laajempi käyttö[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viittaukset mojoon, jota hyvin usein kutsuttiin myös nimillä ”nation sack” tai ”toby”, olivat yleisiä 1900-luvun blues-kappaleissa. Jotkut varhaiset blues-kappaleet muunnettiin valkoisten rock and roll -yhtyeiden musiikiksi, jolloin afroamerikkalaisesta taikauskosta tietämättömätkin ihmiset saivat kuulla mojosta kappaleiden sanoitusten kautta. Tämä on johtanut usein väärinymmärryksiin sanan merkityksestä, ja sana on saanut näin uusia käyttötarkoituksia. Tunnettu esimerkki on Jim Morrisonin itselleen antama nimi ”Mr. Mojo Risin'” kappaleessa ”L.A. Woman”. Kyseessä on anagrammi hänen nimestään. Tässä mielessä sanaa käytettiin myös tunnetussa vuoden 1999 elokuvassa Austin Powers, jonka päähenkilö kadottaa mojonsa ja menettää itseluottamuksensa. Eri slangeissa mojolla tarkoitetaan myös esimerkiksi karismaa, karmaa ja kokaiinia. Sanaa käytetään kuitenkin edelleen afroamerikkalaisessa kulttuurissa myös sen alkuperäisessä merkityksessä.

Mojoon viittaavia kappaleita[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kappaleen nimen perässä lukee, millä nimellä mojoa kutsutaan kappaleessa

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]