Mohamed Hassanein Heikal

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Mohamed Hassanein Heikal
Mohamed Hassanein Heikal
Mohamed Hassanein Heikal
Henkilötiedot
Syntynyt 23. syyskuuta 1923
Kairo
Kuollut 17. helmikuuta 2016
Kairo
Ammatti journalisti

Mohamed Hassanein Heikal oli egyptiläinen journalisti, jota pidettiin alallaan yhtenä arabimaailman kuuluisimmista ja vaikutusvaltaisimmista[1]. Hän työskenteli Egyptin valtiolliselle sanomalehti Al-Ahramille. Hänen nimensä yhdistettiin etenkin Gamal Abdel Nasseriin.

Elämäkerta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Heikal (vs.) ja Nasser (toinen oik.) kuvassa vuodelta 1966.

Heikal syntyi Kairossa vuonna 1923 ja hän opiskeli Kairon yliopistossa. Hän työskenteli Egyptian Gazette -lehdelle toimittajana vuonna 1943, Rosal Yussefille seuraavasta vuodesta eteenpäin ja Akher Saalle vuosina 1953–1956. Al-Ahramin toimitukseen hän liittyi vuonna 1957.[2] Gamal Abdel Nasser oli noussut Egyptin johtoon vuonna 1954 ja Heikal nousi hänen ystävänään johtavaksi Egyptin ja alueellisen politiikan asiantuntijaksi[3] ja artikuloi Nasserin arabisosialistista ideologiaa[1]. Etenkin Heikalin perjantaikolumneista tuli suosittuja. Toisaalta häntä syytettiin myös Nasserin autoritaarisen ja yksilönvapauksia rajoittaneen politiikan tukemisesta.[3]

Nasser kuoli äkillisesti vuonna 1970 ja hänen seuraajansa Anwar Sadat erotti Heikalin Al-Ahramin toimituksesta vuonna 1974. Hänelle tarjottiin kuitenkin paikkaa presidentin neuvonantajana, josta hän kieltäytyi. Vuonna 1981 Sadat pidätytti Heikalin satojen muiden tapaan, mutta Sadat sai surmansa islamistien iskussa vielä samana vuonna ja häntä seurannut Hosni Mubarak vapautti Heikalin. Heikal julkaisi uransa aikana 49 kirjaa, joissa kritisoitiin esimerkiksi Sadatia ja sittemmin myös Mubarakia. Hän esiintyi heikkenevästä terveydestään huolimatta usein televisiossa kertoen politiikasta ensin Al-Jazeeralla ja sittemmin CBC:llä.[3] Heikal kuoli 17. helmikuuta 2016 Kairossa. Abdel Fattah al-Sisi kutsui Heikalia ”journalismin ikoniksi”[1] ja diplomaatti Mustafa el-Fiqi ”kansakunnan autenttiseksi muistiksi”.[3]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b c Leading Egyptian journalist Mohamed Heikal dies aged 92 BBC News. BBC. Viitattu 17.2.2016. (englanniksi)
  2. The Editors of Encyclopædia Britannica: Muhammad Hassanein Heikal Encyclopædia Britannica. Viitattu 17.2.2016. (englanniksi)
  3. a b c d Prolific Egyptian Political Writer and Insider, Heikal, Dies The New York Times. Viitattu 17.2.2016. (englanniksi)