Missio Helsinki

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Missio Helsinki
Billy Graham mainostaulussa Kirkkokadun varrella Nurmeksessa elokuussa 1987
Billy Graham mainostaulussa Kirkkokadun varrella Nurmeksessa elokuussa 1987
Alkaa 25. elokuuta 1987
Loppuu 30. elokuuta 1987
Tapahtumapaikka Helsingin olympiastadion
Paikkakunta Helsinki, Suomi
Kävijöitä 183 000

Missio Helsinki oli evankelioimistapahtuma, joka pidettiin Helsingin Olympiastadionilla elokuun lopussa vuonna 1987. Pääpuhujana oli yhdysvaltalainen evankelista Billy Graham, ja mukana oli myös Kalevi Lehtinen, joka järjesti Missio Helsingin jälkeen omia evankeliomiskokouksiaan eli Missioitaan mm. Leningradissa ja Suomessa eri paikkakunnilla.

Olympiastadionin tilaisuuksiin osallistui kuuden päivän aikana noin 180 000 henkeä. Tapahtuma oli yhteiskristillinen, ja sitä olivat järjestämässä niin Suomen evankelisluterilainen kirkko kuin vapaat suunnatkin.

Missio Helsingin järjestämistä edelsi perusteellinen suunnittelu ja valmistelu. Järjestävän yhteisön pääsihteerinä oli pastori Juhani Peltonen, puheenjohtajana silloinen Yhdyspankin pääjohtaja Ahti Hirvonen ja neuvottelukunnan puheenjohtajana piispa Samuel Lehtonen. Billy Grahamin saaminen tapahtuman pääpuhujaksi edellytti kutsun esittämistä Grahamin säätiölle, ja myöntävän vastauksen saamiseksi kutsujapohjan oli oltava mahdollisimman laaja. Graham edellytti, ettei hänen vierailunsa jakaisi kristillistä yhteisöä. Kun Suomen keskeiset kristilliset suuntaukset oli saatu kutsun taakse, alettiin kerätä mukaan yksittäisiä seurakuntia.

Noin 12 500 henkilöä osallistui eri puolilla maata järjestettyihin koulutustilaisuuksiin, ja heidän tehtävänään oli muun muassa avustaminen sielunhoidossa Missio Helsingin aikana. Keskeinen osa Grahamin baptismiin pohjautuvaa julistusta oli julkisesti osoitettu henkilökohtainen uskonratkaisu, eikä hän niinkään korostanut karismaattisten uskonkokemusten merkitystä.[1]

Missio Helsinki on suurin Helsingin Olympiastadionilla koskaan järjestetty ei-urheilullinen tapahtuma, eikä yksikään toinen uskonnollinen tapahtuma ole saavuttanut Suomessa niin suurta medianäkyvyyttä kuin Grahamin siellä kuutena peräkkäisenä päivänä pitämä uskonnollisten kokousten sarja. Graham oli tätä ennen käynyt Suomessa vuonna 1954, jolloin hänen puhetilaisuuteensa Helsingin olympiastadionilla oli osallistunut noin 28 000 kuulijaa. Missio Helsingin pääsihteeri Juhani Peltonen on 30 vuotta tapahtuman jälkeen arvioinut, ettei vastaavanlaisen uskonnollisen massatapahtuman järjestämiselle Suomessa ole enää 2000-luvulla edellytyksiä uskonnollisen kentän moninaistumisen ja uskonnottomuuden lisääntymisen vuoksi.[1]

  1. a b Pasi Jaakkonen: Saarnamiehen kutsu. Ilta-Sanomat 19. elokuuta 2017, Plus-liite s. 2–5. Helsinki: Sanoma Media Finland.

Aiheesta muualla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]