Missä kuljimme kerran

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tämä artikkeli käsittelee romaania. Elokuvasta kertoo Missä kuljimme kerran (elokuva).
Missä kuljimme kerran
Missä kuljimme kerran.jpg
Kirjailija Kjell Westö
Kansitaiteilija Jaakko Ollikainen
Kieli ruotsi, suomi
Kustantaja Kustannusosakeyhtiö Otava
Julkaistu 2006
Ulkoasu Kovakantinen
Sivumäärä 589
ISBN 978-951-1-21158-7
Nuvola apps bookcase.svg
Löydä lisää kirjojaKirjallisuuden teemasivulta

Missä kuljimme kerran (ruots. Där vi en gång gått) on suomenruotsalaisen kirjailija Kjell Westön vuonna 2006 julkaistu romaani. Kirjan alkuperäiskieli on ruotsi ja sen suomennoksesta vastasi Katriina Savolainen. Helsingin kaupunginteatteri on tehnyt kirjasta samannimisen näytelmän.

Kirja oli ilmestyessään arvostelu- ja myyntimenestys. Westölle myönnettiin teoksesta Finlandia-palkinto vuonna 2006.[1]

Kirjasta on tehty elokuva ja kuusiosainen televisiosarja, jotka on ohjannut Peter Lindholm. Elokuva sai ensi-iltansa 28. lokakuuta 2011. Televisiosarja esitettiin Yle FST5:lla talvella 2011–2012. TV1 esittää sarjan helmi–maaliskuussa 2013. [2]

Juoni[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Missä kuljimme kerran sijoittuu vuosiin 1905–1938 ja sen tapahtumapaikkana on pääosin Helsinki. Kirja alkaa suurlakon jälkeisistä ajoista, ja se käsittelee osaltaan niin vuoden 1918 sisällissotaa, kuin myös iloista 1920-lukua ja jo tulevan sodan varjostamaa 1930-lukua.

Päähenkilöinä ovat rikkaiden perheiden lapset Lucie ja Cedi Lilliehjelm ja Eccu Widing sekä työläisperheen vesa Allu Kajander. Heidän vaiheidensa kautta kuvataan erityisesti sisällissotaa ja sen jättämiä pitkiä varjoja ja sodan vaikutusta sen eri osapuoliin. Westön Helsinki on kansainvälisten virtausten kaupunki, johon 1920-luvulla saapuvat jazz ja monet uudet keksinnöt; 1930-luvulla päähenkilöt tempautuvat mukaan poliittisiin käänteisiin, erityisesti Lapuan liikkeeseen. Samalla kirja kertoo myös eri yhteiskuntaluokkien elämästä ja jännitteistä niiden välillä

Romaani päättyy vuoden 1939 vuodenvaihteeseen, mutta epilogiosuudessa kerrotaan lyhyesti päähenkilöiden vaiheista talvi- ja jatkosodan aikana.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä kirjaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.