Mirosław Bałka

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Mirosław Bałka
Zachęta do Wikipedii (041).jpg
Henkilötiedot
Syntynyt1958
Varsova
Kansalaisuus Puola
Taiteilija
Ala kuvataide
Taidesuuntaus kuvanveisto, installaatio, video
Kuuluisimpia töitä Estonia-laivan onnettomuuden uhrien muistomerkki, Tukholma 1997. How it is, Tate Modern, 2009.
Miroslaw Balka, M/S Estonian onnettomuuden muistomerkki, 1997 Tukholmassa.

Mirosław Bałka (s. 1958 Varsova, Puola) on puolalainen taiteilija. Hän valmistui vuonna 1985 Varsovan Taideakatemiasta. Hän asuu ja työskentelee Otwockissa ja Varsovassa. Hän johtaa Spatial Activities -studiota Poznanin Taideakatemian yhteydessä.

Taide ja teokset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Balkan taiteen lähtökohta on ihminen ja ihmisen mitat. Hän hahmottaa tilaa omalla kehollaan: useiden teosten lähtökohtana ovat taiteilijan kehon ja sen ulottuvuuksien mitat. Tällaisten teosten nimi ja mitat ovat sama asia, esimerkiksi Nykytaiteen Museo Kiasman kokoelmiin kuluva teos vuodelta 1994 on nimeltään 250x380x0,3, 2x(190x60x59) ja sisältää nimessä mainitun kokoiset osat (yksi iso ja kaksi pientä, mitat ovat senttimetrejä). Teosten materiaalit ovat usein peräisin taiteilijan omasta elämästä. Kiasman teoksessa käytetty tuhka on taiteilijan uunista, linoleumi lapsuuden kotitalosta.[1]

Monet Balkan teokset liittyvät historian traagisiin tapahtumiin tai hiljaisiin draamoihin. Hänen teoksissaan ja niiden materiaaleissa – tuhka, saippua, ruostunut teräs... – on nähty viitteitä juutalaisvainoihin; myös Tate Modernin How it is -teoksen mustaa tilaa on tulkittu viitteenä junavaunujen pimeyteen ja määränpään lopullisuuteen.[2] Balkan uudemmat videoteokset on kuvattu keskitysleirien paikoilta: vaatimaton maisema ei itsessään paljasta mitään, vain näihin paikkoihin viittaavat teosnimet ja katsojan tieto niiden historiasta tuo teoksiin ankean sisällön. Kuolema on ollut läsnä Balkan elämässä epäsuorasti lapsuudesta lähtien. Isä oli hautakiviveistäjä ja Balka varttui ja asuu edelleen Treblinkan lähellä. Vaikka hän on syntynyt sodan jälkeen, oli Puolan juutalaisten kohtalo läsnä hänen nuoruudessaan. Siitä ei kuitenkaan avoimesti puhuttu, mutta historian muisti oli läsnä epäsuorasti.

Suomessa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Balkan teoksia on nähty Suomessa Borealis V -näyttelyssä Porin taidemuseossa vuonna 1991 ja Ars 95 -näyttelyssä, johon Balka toi veistoksia nimeltään ja mitoiltaan 200x74x56. Niiden sisään mahtui seisomaan, ikään kuin pieneen koppiin tai kuoren sisään. Tämä sisätila oli lämmitetty 37-asteiseksi, ruumiinlämpöiseksi.

Vuonna 2013 Balka toteutti Helsingissä Ihme-teoksen Signaalit, joka perustui lippuviittomiin. Teos toteutettiin yhdessä kaupungin asukkaiden kanssa.[3]

Balkan teoksia on Kiasman kokoelmassa.[4]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • toim. Sainsbury, Helen: Miroslav Balka, How It Is. Tate Publishing, 2009. (englanniksi)
  • toim. Aarnio, Eija; Nyberg, Patrik: Tosi Kyseessä, näyttelyluettelo kokoelmanäyttely 2.11.2012-10.3.2013. Kiasma, 2012.

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Tosi kyseessä, Kiasman näyttelyluettelo.
  2. Cummins, Laura: How it is: Miroslaw Balka, Unilever Series The Guardian. 18.10.2009. Viitattu 1.2.2013. (englanniksi)
  3. IHME-teos 2013: Miroslaw Balka "Signaalit" IHME Productions. Viitattu 1.2.2013.
  4. Miroslaw Balka Valtion Taidemuseoiden kokoelmien tietokannassa kokoelmat.fng.fi. Viitattu 1.2.2013.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]