Miniä (televisioelokuva)

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Miniä
Miniän DVD-julkaisun kansi.
Miniän DVD-julkaisun kansi.
Ohjaaja Ritva Nuutinen
Käsikirjoittaja D. H. Lawrence
Perustuu D. H. Lawrencen näytelmään The Daughter-in-Law
Tuottaja Erik Blomberg
Kuvaaja Seppo Laine
Lavastaja Aarre Koivisto
Pääosat Asta Backman
Martti Järvinen
Eeva-Maija Haukinen
Valmistustiedot
Valmistusmaa Suomi
Tuotantoyhtiö Oy Mainos-TV Reklam Ab
Ensi-ilta 6. toukokuuta 1972
Kesto 91 minuuttia
Alkuperäiskieli suomi
Aiheesta muualla
IMDb
Elonet

Miniä on Ritva Nuutisen ohjaama suomalainen televisioelokuva vuodelta 1972.[1] Se perustuu D. H. Lawrencen 1913 julkaistuun näytelmään The Daughter-in-Law. Tarina kertoo avioliitosta, jonka lukuisat piilevät ongelmakohdat nousevat pintaan akuutin kriisin - aviorikoksen - myötä. Elokuva on mustavalkoinen.

Juoni[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Veljekset Joe ja Luther Gascoigne työskentelevät kaivosmiehinä. Luther on naimisissa pikkuvarakkaan Minnien kanssa ja he asuvat omassa taloudessaan. Joe asuu edelleen äitinsä, rouva Gascoignen luona. Rouva Purdy tulee kertomaan rouva Gascoignelle, että hänen tyttärensä Bertha on raskaana Lutherille. Alkukuvaelman jälkeen siirrytään Minnie ja Luther Gascoignen kotiin. Joe tulee kertomaan Lutherille Berthan raskaudesta. Hän ehdottaa, että asia hoidetaan rahalla, eikä Minnielle kerrota. Myös rouva Purdy tulee pian paikalle ja vaatii Lutheria maksamaan Berthalle lapsesta.

Kun Minnie saa tietää Berthan raskaudesta, hän ottaa rahansa ja häipyy Manchesteriin entistä isäntäänsä tapaamaan. Kun hän palaa, anoppi on hänen kotonaan emännöimässä. Joe ja Luther tulevat kotvan kuluttua: alkaa Minnien ja Lutherin avioliiton selvittely; kuka lähtee minnekin ja kuka jättää kenetkin. Närää aiheuttaa myös se, että Minnie on tuhlannut Manchesterissä lähes kaikki varansa. Minnien mielestä Luther roikkuu yhä äitinsä helmoissa, mutta anoppi sanoo, ettei hän suinkaan halua olla tiellä. Joe ja Luther lähtevät ulos. Vaikka anopin ja miniän välit eivät ole läheiset, ne ovat kuitenkin asialliset, joten he kykenevät keskustelemaan. Anoppi hieman suree sitä, että hän joutuu luopumaan Lutherista ja ennen pitkää Joestakin myös henkisesti.

Luther palaa loukkaantuneena Minnien luo, vaimo sitoo hänen päänsä. Luther ja Minnie arvioivat liittonsa sittenkin elinkelpoiseksi ja päättävät jatkaa yhdessä.

Näyttelijät[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 Asta Backman  rouva Gascoigne  
 Pertti Melasniemi  Joe Gascoigne  
 Sylva Rossi  rouva Purdy  
 Eeva-Maija Haukinen  Minnie Gascoigne  
 Martti Järvinen  Luther Gascoigne  

Tuotanto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

D. H. Lawrencen näytelmän The Daughter-in-Law suomensi Annikki Laaksi. Suomenkielisessä versiossa käytetään alkuperäisiä nimiä ja tapahtumat sijoittuvat Englantiin. Ulkokohtauksia ei ole. Englantilaista kapakkaa eli pubia tarkoittava sana äännetään muodossa ”pab”. Backman, Melasniemi ja Rossi olivat MTV-Teatterin näyttelijöitä, Järvinen oli Suomen Kansallisteatterin näyttelijä.

Julkaisut[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Miniä on julkaistu DVD:nä MTV Oy:n sarjassa Suomiviihteen klassikot. DVD:ssä on ajoittaisia häiriöitä, jotka johtuvat vanhoista alkuperäistallenteista.[2]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Särkelä, Juha (toim.): Muistoja Pöllölaaksosta, s. 415. Kouvola: Reuna Oy, 2020. ISBN 978-952-355-037-7.
  2. Miniä-DVD:n takakansi
  • Miniä-DVD-julkaisu

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]