Miloš Jakeš

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Miloš Jakeš
Miloš Jakeš kommunistien vappujuhlissa 2014
Miloš Jakeš kommunistien vappujuhlissa 2014
Tšekkoslovakian kommunistipuolueen ensimmäinen sihteeri
Edeltäjä Gustáv Husák
Seuraaja Karel Urbánek
Henkilötiedot
Syntynyt12. elokuuta 1922
Nová Ves , Tšekkoslovakia
Kuollut10. heinäkuuta 2020 (97 vuotta)
Praha, Tšekki
Puoliso Květena Jakešová (1943–2013)
Tiedot
Puolue Tšekkoslovakian kommunistinen puolue

Miloš Jakeš (12. elokuuta 192210. heinäkuuta 2020) oli Tšekkoslovakian kommunistisen puolueen pääsihteeri vuosina 1987–1989. Hän erosi marraskuun lopulla 1989 samettivallankumouksen aikana.[1]

Jakeš kasvoi maaseudulla köyhissä oloissa lähellä České Budějovicen kaupunkia. Hän liittyi kommunistipuolueeseen toisen maailmansodan jälkeen. Vuonna 1955 hän aloitti politiikan opinnot Moskovassa. Hänen poliittinen uransa jatkui nousujohteisesti, eikä siihen tullut häiriöitä edes Prahan keväänä 1968.

Näihin aikoihin hän otti käyttöön etunimen Miloš aikaisemman Milouš-muodon tilalle. On arveltu, että tähän olisi ollut syynä kirjailija Zdeněk Jirotkan romaanissa esiintynyt pellehahmo Milouš. Kansan parissa Jakeš oli monien kaskujen kohteena kömpelön puhetapansa vuoksi. Hän saattoi esimerkiksi puheessaan sekoittaa boilerin ja broilerin.lähde?

Neuvostojoukkojen invaasion jälkeen Jakeš edusti tiukkaa Neuvostoliitto-myönteistä politiikkaa, ja hän oli yksi tärkeimmistä normalisoinniksi kutsuttujen puhdistusten toteuttajista. Kommunistipuolueessa oli tällöin monia kilpailevia suuntauksia, joista päästiin eroon normalisointikampanjan avulla. Puhdistusten takia häntä syytettiin jälkeenpäin vuonna 2003 maanpetoksesta,[2] mutta Jakeš kuitenkin vapautettiin syytteistä.[3]

Vuonna 1987 Jakeš nousi puolueen pääsihteeriksi, hiukan ennen samettivallankumouksen puhkeamista. Levottomuuksien aikana hän edusti taipumatonta linjaa, eikä suostunut pääministeri Lubomír Štrougalin ehdottamiin uudistuksiin, mikä johti Štrougalin eroamiseen.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä poliitikkoon liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.