Milk and Honey (John Lennonin albumi)

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Milk and Honey
John Lennon & Yoko Ono
Studioalbumin Milk and Honey kansikuva
Studioalbumin tiedot
 Äänitetty  elokuu-joulukuu 1980, 1983
 Julkaistu 27. tammikuuta 1984
 Formaatti LP-levy
CD-levy (myöhemmät julkaisut)
 Tuottaja(t) John Lennon & Yoko Ono
 Tyylilaji rock
pop rock
 Kesto 36.49
 Levy-yhtiö Universal (Polydor Records)
Listasijoitukset


#3 Yhdistynyt kuningaskunta
#11 Yhdysvallat
#3 Ruotsi
#3 Japani
#4 Australia
#4 Alankomaat
#7 Norja
#10 Ranska
#12 Itävalta
#15 Kanada
#15 Sveitsi
#16 Italia
#20 Saksa
#34 Uusi-Seelanti

John Lennon muut julkaisut
The John Lennon Collection
1982
Milk and Honey
1984
Live in New York City
1986
Singlet albumilta Milk and Honey
  1. ”Nobdy Told Me”
    Julkaistu: 6. tammikuuta 1984
  2. ”Borrowed Time”
    Julkaistu: 9. maaliskuuta 1984
  3. ”I’m Stepping Out”
    Julkaistu: 15. heinäkuuta 1984

Milk and Honey on John Lennonin vuonna 1984 julkaistu studioalbumi, yhdessä hänen vaimonsa Yoko Onon kanssa. Albumi oli Lennonin soolouran kahdeksas ja viimeinen studioalbumi, ja se julkaistiin postuumisti neljä vuotta Lennonin kuoleman jälkeen. Albumin kappaleista puolet ovat Lennonin ja puolet Onon tekemiä.

Albumin sävellystyö ja levytys[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Alun perin The Beatlesin jäsenenä, kitaristina ja toisena pääasiallisena lauluntekijänä sekä laulajana tunnetuksi tullut John Lennon päätti vetäytyä musiikin parista vuonna 1975, kun hänen vaimonsa Yoko Ono synnytti pariskunnan ensimmäisen yhteisen lapsen Seanin. Vaikka Lennon oli sivussa julkisuudesta eikä julkaissut albumeja, ei hän kuitenkaan lopettanut uusien kappaleiden säveltämistä. Lennonilta valmistui useita kappaleita, joita hänellä oli valmiina odottamassa viimeistelyä. Vuonna 1980, kun Sean täytti viisi vuotta, Lennon päätti palata musiikin pariin ja julkisuuteen. Hän päätti julkaista uuden studioalbumin vaimonsa Yokon kanssa. Albumi äänitettiin elokuusta syyskuuhun 1980 ja sen sessioissa Lennon nauhoitti myös useita sävellyksiään, jotka jäivät lopullisen albumin ulkopuolelle. Albumin nimeksi tuli Double Fantasy ja se julkaistiin marraskuussa 1980. Albumi sisälsi puoliksi Lennonin ja puoliksi Onon sävellyksiä, mutta kaikki albumilta julkaistut singlet olivat Lennonin tekemiä. Milk and Honeyn pääasiallinen runko syntyi siis jo aiemman albumin sessioissa, mutta myös Double Fantasyn julkaisun jälkeen Lennon ja Ono jatkoivat levyttämistä ja uusia kappaleita syntyi. Näissä Double Fantasyn jälkeisissä levytys-sessioissa äänitettiin loput Lennonin albumille tekemät kappaleet. Lennon soitti albumilla kitaraa, kosketinsoittimia ja lauloi säveltämänsä kappaleet, myös Ono lauloi omat sävellyksensä. Lisäksi albumilla soitti useita sessiomuusikoita.

Kansi[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Myös albumin kansi on peräisin Double Fantasyn sessioista. Albumin kansikuva on lähes identtinen edellis-albumin kanssa, sillä molemmissa Lennon ja Ono suutelevat. Double Fantasyn kansi oli mustavalkoinen, mutta Milk and Honeyssa se on värillinen. Etukannessa näkyät vain Lennonin ja Onon kasvot, mutta takakannen kuvassa näkyvät myös heidän vartalonsa ja taustalla New Yorkin kaupunki.

Lennonin kuolema[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

8. joulukuuta 1980 Lennon ja Ono lähtivät aikaisin aamulla jälleen ensin haastatteluun ja sitten levytys-studiolle. Kun he kävelivät ulos kotitalonsa Dakota Housen porttikongista, siellä odotti useita kymmeniä faneja, mukaan lukien Mark David Chapman. Ono sai kävellä jo pariskunnan limusiiniin, mutta Lennon jäi jakamaan nimikirjoituksia faneilleen ja ihailijoilleen. Chapman pyysi nimikirjoituksen Double Fantasyn kanteen ja Lennon signeerasi sen. Hän kysyi Chapmanilta vaistottuaan tässä jotain erikoista, "onko tässä varmasti kaikki mitä haluat", mihin Chapman vastasi "kyllä". Lennon astui myös limusiiniin jaettuaan kaikille faneilleen nimikirjoitukset. Musta limusiini palasi Dakota Houselle illalla noin kello 22.50, jolloin Chapman oli odottamassa Lennonia. Ono astui ensin ulos ja käveli edellä, Lennonin tullessa perässä. Johnilla oli käsissään juuri samaisena iltana nauhoitetut kasetit kappaleesta Walking on Thin Ice. Kun Lennon käveli Chapmanin ohi, hän katsoi tappajaansa silmiin ja jatkoi matkaa kohti kotiaan. Tuolloin Chapman pudottautui taisteluasentoon ja huusi "Mr. Lennon", jonka jälkeen hän avasi käsiaseellaan tulen kohti Lennonia. Chapman ampui viisi laukausta, joista neljä osui. Lennon hoiperteli aulaan, jossa vahtimestari yritti auttaa häntä, portinvartijan käymällä samaan aikaan Chapmanin kimppuun. Poliisi saapui pian ja ensimmäinen partio vei Lennonin sairaalaan, toinen partio vangitsi Chapmanin. Lennon kuoli Franklin Roosevelt-sairaalassa, aamuyöllä, menetettyään 80 prosenttia verestään. 200 000 ihmistä osallistui hänen kunniakseen järjestettyyn hiljaiseen hetkeen, hänen laulujaan laulettiin ympäri maailman ja niitä soitettiin vielä tavanomaistakin enemmän radioissa ja myös Lennonin albumien, kuten myös The Beatlesin, levy-myynti kasvoi äkillisesti pilviin. Lennonin kuoltua, koko Milk and Honey -projekti jätettiin väliakaisesti syrjään.

Albumin viimeistely ja julkaisu[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lennonin leski Yoko Ono vetäytyi syrjään julkisuudesta Lennonin kuoltua, mutta vuonna 1983 hän palasi studioon Milk and Honeyn tiimoilta. Onon albumille tekemät kappaleet äänitettiin tuolloin, ja useat studio- ja sessiomuusikot mahdollisesti viimeistelivät myös joitain Lennonin kappaleisiin kuuluneita soitto-osuuksia. Milk and Honey julkaistiin 27. tammikuuta 1984 ja se sai hyvän vastaanoton, joskaan ei edeltäjänsä Double Fantasyn veroista. Albumin ykkös-singlenä julkaistiin Lennonin sävellys Nobody Told Me, josta tuli suuri hitti ympäri maailmaa ja se vauhditti albumin myyntiä. Nobody Told Me oli TOP 10-hitti ympäri maailman, ja sitä seurasivat singleinä niin ikään Lennonin säveltämä Borrowed Time sekä kolmas Lennonin teos I'm Stepping Out, mikä oli Lennonin soolouran viimeinen uutena julkaistu single. Albumin suurimmaksi klassikoksi on Nobody Told Men ohella noussut Lennonin Onolle säveltämä Grow Old With Me.

Arvostelut ja menestys[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Albumia ei pidetty yhtä hyvänä kuin Lennonin aiempaa albumia, Double Fantasya eikä se myöskään myynyt yhtä paljon, vaikka menestyikin hyvin. Monia John Lennonin albumille säveltämiä kappaleita kehuttiin suuresti. Musiikkijulkaisut Allmusic ja Rolling Stone antoivat molemmat albumille kokonaisarvosanan kolme tähteä viidestä. Kriitikko Robert Christgau kuitenkin antoi albumille avosanan A (vastaa numeroasteikossa kymmentä). Milk and Honey menestyi kaupallisesti hyvin, ja myi kultaa ainakin Kanadassa, Isossa-Britanniassa ja Yhdysvalloissa.

Kappalelista[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. "I'm Stepping Out" (sävellys: John Lennon) – 4.06
  2. "Sleepless Night" (Yoko Ono) – 2.34
  3. "I Don't Wanna Face It" (Lennon) – 3.22
  4. "Don't Be Scared" (Ono) – 2.45
  5. "Nobody Told Me" (Lennon) – 3.34
  6. "O' Sanity" (Ono) – 1.05
  7. "Borrowed Time" (Lennon) – 4.29
  8. "Your Hands" (Ono) – 3.04
  9. "(Forgive Me) My Little Princess" (Lennon) – 2.28
  10. "Let Me Count the Ways" (Ono) – 2.17
  11. "Grow Old With Me" (Lennon) – 3.07
  12. "You're the One" (Ono) – 3.56

Vuoden 2001 uudelleenjulkaisu[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kun Milk and Honey julkaistiin uudelleen julkaisuna vuonna 2001, sillä esiintyivät kaikki alkuperäisjulkaisun kappaleet, yhden aiemmin julkaisemattoman kappaleen, kaksi kotona äänitettyä demoversiota ja Lennonin viimeiseksi jäänyt haastattelu hänen kuolinpäivältään 8. joulukuuta 1980. Uudelleenjulkaisulla julkaistiin nämä raidat:

  1. "I'm Stepping Out" (sävellys: John Lennon) – 4.06
  2. "Sleepless Night" (Yoko Ono) – 2.34
  3. "I Don't Wanna Face It" (Lennon) – 3.22
  4. "Don't Be Scared" (Ono) – 2.45
  5. "Nobody Told Me" (Lennon) – 3.34
  6. "O' Sanity" (Ono) – 1.05
  7. "Borrowed Time" (Lennon) – 4.29
  8. "Your Hands" (Ono) – 3.04
  9. "(Forgive Me) My Little Princess" (Lennon) – 2.28
  10. "Let Me Count the Ways" (Ono) – 2.17
  11. "Grow Old With Me" (Lennon) – 3.07
  12. "You're the One" (Ono) – 3.56
  13. "Every Man Has a Woman Who Loves Him" (Ono) – 3.19
  14. "I'm Stepping Out" (Lennon) (demo) – 2.57
  15. "I'm Moving On" (Ono) (demo) – 1.20
  16. "John Lennonin ja Yoko Onon haastattelu, 8. joulukuuta 1980" – 21.55

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Elliot Minz: John Lennon
Käännös suomeksi
Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.