Mile 22

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Mile 22
Ohjaaja Peter Berg
Käsikirjoittaja
 • Graham Roland
 • Lea Carpenter
Tuottaja
 • Peter Berg
 • Mark Wahlberg
 • Stephen Levinson
Säveltäjä Jeff Russo
Kuvaaja Jacques Jouffret
Leikkaaja
 • Colby Parker Jr.
 • Melissa Lawson Cheung
Pääosat
 • Mark Wahlberg
 • John Malkovich
 • Lauren Cohan
 • Iko Uwais
 • Ronda Rousey
Valmistustiedot
Valmistusmaa Yhdysvallat
Tuotantoyhtiö
 • STX Entertainment
 • STXfilms
 • Huayi Brothers
Levittäjä
 • STX Entertainment
 • STXfilms
 • SF Film Finland Oy
Ensi-ilta Elokuu 17, 2018 (Yhdysvallat), Syyskuu 7, 2018 (Suomi)
Kesto 94 minuuttia
Alkuperäiskieli Englanti
Budjetti $35 miljoonaa
Tuotto $54 miljoonaa
Aiheesta muualla
IMDb
Elonet

Mile 22 on Peter Bergin ohjaama amerikkalainen vakoilutoiminta-trilleri, jonka on käsikirjoittanut Lea Carpenter. Elokuvan tähdittää Mark Wahlberg, John Malkovich, Lauren Cohan, Iko Uwais, Ronda Rousey ja Lee Chaerin. Elokuva seuraa eliittistä CIA työryhmää, joka koostuu puolustusvoimista vastaavista virkamiehistä, jotka joutuvat saattamaan korkean prioriteetin omaisuuden 22 mailia louhintapisteeseen samalla kun hallitus metsästää heitä.

Elokuva merkitsee neljännen yhteistyön Bergin ja Wahlbergin kanssa, Lone Survivorin, Deepwater Horizonin ja Patriots Dayin jälkeen. Elokuva julkaistiin Yhdysvalloissa Elokuu 7, 2018 ja Suomessa Syyskuu 7, 2018. Se on tuottanut 54 miljoonaa dollaria maailmanlaajuisesti ja vastaanottanut yleisesti epäsuotuisia arvosteluja kriittikoilta, jotka kutsuivat sitä "hämmentäväksi ja kaoottiseksi sekasotkuksi", lisäksi kritisoivat elokuvausta toiminta kohtauksissa, vaikkakin Uwaisin suorituskyky on saanut kiitosta.

Näyttelijät[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Juoni[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Amerikkalainen musta operaatio agentti James Silva johtaa iskujoukkoa koodinimeltään Overwatch, joka tunkeutuu Venäjän FSB-taloon Yhdysvalloissa. James Bishopin valvonnassa Overwatchin tehtävänä on paikantaa ja tuhota cesiumin lähetykset ennen kuin erittäin myrkyllistä ainetta voidaan aseistettuna tappaa tuhansia. Joukkue menestyy menestyksekkäästi miehittäjillä, kun taas Overwatch-jäsen Alice Kerr on haavoittunut. Yksi pojista pudottaa räjähdyksen, kun se yrittää menettää kaiken cesiumin. Silva suorittaa pojan, joka vetoaa ei tapeta, ja kaikki pakenevat.

16 kuukautta myöhemmin, indonesialainen poliisi Li Noor luopuu Yhdysvaltain suurlähetystöstä neuvottelemaan maasta lähtemisestä tietojen vaihtoa varten. Noor paljastuu Alicen omaisuudeksi ja paljastaa, että levylle on tietoja viimeisestä cesiumista, mutta hän neuvottelee siitä, että se kulkee maan ulkopuolelle koodin vastineeksi. Levyllä olevat tiedot tuhoavat itsensä ja tulevat hyödyttömiksi muutamassa tunnissa. Vaikka Noor on testattu, Alice yrittää sopia perheensä kanssa. Indonesian valtion tiedusteluviraston joukkueen johtava Axel saapuu suurlähetystöön ja vaatii Noorin luovuttamista. Samalla Noor torjuu Indonesian agenttien salamurhayrityksen. Overwatch-operatiivinen Sam Snow ja Alice saapuvat, järkyttyvät hänen taistelussaan oppimalla, että Noor oli ennen Indonesian erikoisjoukkoja.

Silva suostuu ottamaan Noorin lentokoneeseen, jossa se on 22 mailin päässä. Ajettaessa Noor paljastaa syyt Indonesian hallitukselle: hallitus oli korruptoitunut ja tappoi perheensä. Ajo-ajoissa kamera piispa katsoi mustia ulos ja sitten tuli uudelleen. Kameran pimennyksen aikana Axelin miehet asettavat pommeja autoon, jolloin se räjähtää. Vaikka Silvan tiimi auttaa estämään Axelin miehiä, Sam kuolee loukkaantuneen. Sen jälkeen kun hän voitti suurimman osan Axelin miehistä, Silva antaa Samille kaksi kranaattia ja jättää hänet antamaan itselleen itsemurhayrityksen jäljelle jääneet kätkyt.

Silva, Noor, Alice ja Douglas tulevat ravintolaan. Silva näkee Axelin ja kävelee häntä kohti, vaikka piispa kertoo hänelle, ettei hän ole. Axel kertoo Silvan luopuvan Noorista, mutta Silva kieltäytyy ja kävelee pois. Hän harjaa kahden tytön ohitse, ja tajuaa, että ravintolassa on kranaatti ja käsittelee siviilejä ennen kuin se räjähtää. Kun pöly poistuu, Douglas on vakavasti haavoittunut, ja samat tytöt hyökkäävät Silvan kimppuun, vain Noorille pelastaakseen Silvaa tappamalla heidät. Kun matkustat safehouseen, Douglas kuolee pitkin Axelin miehiä.

Saavutessaan turvapaikkaan, Alice on erotettu ja täyttää tytön asunnossa. Alice ja tyttö menettävät haittaa käyttämällä booby-loukkuun kranaatteja. Samaan aikaan Silva ja Noor jakautuivat taistelussa Axel ja hänen avustajat vastaavasti. Silva ja Noor kohtaavat jälleen ja tavata tytön Alice pelastui. Hän johtaa heidät Alicean, joka lähes kuolee Axelin apulainen, ennen kuin Noor puuttuu - säästää Alicea ja tappaa hänet ampumalla häntä päähän.

Ajoradalla matkalla jäljellä olevat tiimin jäsenet kohtaavat lyhyesti Axelin. Silva, kun oli tarpeeksi, on Overwatch tappaa Axel tuhoamalla autonsa ruuhkaisella isku. Joukkue tuskin tekee sen lentokoneelle, jossa Noor ja Alice lentävät lentokoneen tapaamaan perheensä jälleen. Vaikka lentokoneessa piispa huomaa, että Noorin syke kiihtyy, on käynyt ilmi, että Noor ei ole kaksinkertainen agentti, mutta Venäjän hallitukselle työskentelevä kolminkertainen agentti ja poika Silva tappoi korkean tason virkamiehen pojan Venäjän hallitus. Virkamies palkkasi Noorilta antamaan Alicelle vääriä tietoja, jotta he olisivat luottamuksensa, ja aivan kuten Alice ymmärtää, Overwatch on haaksirikkoutunut ja koko joukkue ammutetaan. Piispa tuskin pakenee ja lepää ulkona, kun Alicen kohtalo jää tuntemattomaksi. Silva ymmärtää tämän liian myöhään ja kertoo hänen kokemuksensa lähetystoiminnan jälkeisessä keskustelussa. Kotona Silva kohottaa Noorin kuvan vannomalla kostoa.

Tuotanto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Maaliskuun 2. päivänä 2015 ilmoitettiin, että Ronda Rousey ja Iko Uwais asetettiin tähdeksi Graham Rolandin käsikirjoitussuunnitelmaan Mile 22, johon Peter Berg liittyi tuottajana. WME Global oli keskustelemassa elokuvan rahoittamisesta. Mark Wahlberg valittiin elokuvassa 2. heinäkuuta 2015, jolloin hänellä oli miespuolinen johtava rooli, kun taas Berg sai myös ohjatakseen STX Entertainment -elokuvan. Berg myös tuottaisi elokuvan yhdessä Wahlbergin ja Stephen Levinsonin kanssa. Maaliskuun 28. päivänä 2017 Wahlberg ja Berg ilmoittivat siirtyvänsä Mile 22: n kanssa elokuvien trilogiaksi. 7. marraskuuta 2017 Lauren Cohan valittiin elokuvasta.

Kuvaaminen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Elokuvan päävalokuvaus tapahtui Atlantaissa Georgiassa marraskuussa ja joulukuussa 2017 työpisteessä Ground Branchin ja Kolumbiassa pääkaupungissa Bogotá ja sen ympäristössä tammikuussa ja helmikuussa 2018. Kolumbian presidentti Juan Manuel Santos esiintyi kuvaamisen aikana yhdessä Kolumbiassa. Ohjaaja Peter Berg oli edes presidentti Santos yrittänyt kuvata jonkin elokuvan toimintasarjaa.

Julkaisu[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lopullinen traileri julkaistiin verkossa 26. heinäkuuta 2018. Elokuva oli alun perin julkaistu 3. elokuuta 2018, mutta sitä painettiin kaksi viikkoa 17.8.2018 asti.

Tulevaisuus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Mile 22 on tarkoitettu lähtökohdaksi multimediasarjaan.

Web-sarja[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Julkaisunsa jälkeen STXsurreal ilmoitti tuottavansa lyhyen aikavälin live-action-sarjan nimeltä The Kiev Exchange. Sarja seuraa CIA:n helppokäyttöistä puolustusvoimajoukkoa, Ground Branch, kun he neuvottelevat jännittyneestä ja monimutkaisesta panttivankien vaihtoa julkisesta aukiosta. Berg palaa suoraan, ja sen kirjoittaja on Umair Aleem. Elokuvan tuottajat palaavat sarjan tuottamiseen, jonka odotetaan julkaistavan joskus vuonna 2018.

Jatko-osa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Myös kehityksen alkuvaiheissa on suunnitelmia jatko-osalle.