Miko Kivinen

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Miko Kivinen (s. 1968) on kuopiolainen näytelmäkirjailija, esiintyjä ja muusikko. Kivinen on opiskellut valokuvausta Lahden muotoiluinstituutissa ja valittiin vuonna 1990 Fotofinlandia-finaaliin valokuvataiteilija Juha Metson kanssa.

Kivinen voitti vuonna 2000 Väli-Suomen Sanomien järjestämän valtakunnallisen näytelmäkirjoituskilpailun ja vuonna 2001 Kalle Päätalo -rahaston kannustuspalkinnon. Hän on kirjoittanut useita näytelmiä, joita on esitetty muun muassa Kuopion, Lahden, Vaasan ja Kemin kaupunginteattereissa sekä kuopiolaisessa Tanssiteatteri Minimissä.[1] Hän on kirjoittanut myös useita kuunnelmia Radioteatterille. Hänen kuunnelmansa Jänishousut osallistui Prix Europa -kilpailuun Suomen edustajana vuonna 2001.

Kivinen on näytellyt vierailevana näyttelijänä muun muassa Suomen Kansallisteatterissa, Leea ja Klaus Klemolan Maaseudun tulevaisuus-näytelmässä, Tanssiteatteri Minimissä sekä helsinkiläisessä Aurinkoteatterissa. Kivinen on tehnyt myös paljon yhteistyötä ohjaaja ja näytelmäkirjailija Leea Klemolan sekä hänen miehensä Juha Mustanojan kanssa.

Kivisen näytelmiä ovat ohjanneet hänen itsensä lisäksi muun muassa Leea Klemola, Milko Lehto, Taava Hakala ja Samuli Reunanen.


Tuotantoa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Näytelmiä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähde: [1]

Kuunnelmia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Verisuomi (2009) Radioteatteri
  • Warkaus, Warkaus, 2002, Radioteatteri
  • Jaana (2001), Radioteatteri
  • Jänishousut (2000), Radioteatteri Yle Radio 1[2]
  • Trilogia (1999), Radioteatteri

Kuolio[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kuolio

Kivisen kehittämä Kuolio-hahmo on liikunnallinen sankarifilosofi, esiintyjä ja muusikko. Kuolio on lukuisten musiikkiesitysten lisäksi tehnyt esitystaidetta sekä Kuolio-musikaalin ja Miehen Kuolema-näytelmän. Valokuvataitelija Juha Metso on ohjannut Kuoliolle kaksi musiikkivideota: Liisa ja Kaikki on ok (tavallaan).

Miehen Kuolema oli Tanssiteatteri Minimin tuotantoa ja sai ensi-iltansa vuonna 2013 Korjaamolla. Sen ohjasi Leea Klemola.

Kuolio on julkaissut albumin Miehen kuolema. Sen julkaisi tamperelainen Joteskii Groteskii levy-yhtiö vuonna 2016.

Muut ryhmät[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kivinen on vuonna 2014 perustetun PeukaLoiset-performanssiryhmä ja yhtyeen jäsen. PeukaLoiset on valokuvataiteilija Juha Metson ja Miko Kivisen perustama esitystaiteellinen ryhmä.

Miko Kivinen on myös kuopiolaisen Mickey and The Studentsin[3] laulaja ja lauluntekijä Dave Forestfieldin kanssa. Yhtye on tehnyt kolme levyä: Criminals Rule, Some People[3] ja Bubbles[4]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b Miko Kivinen Ilona-eristystietokanta. Viitattu 13.6.2016.
  2. Seitsemän Ylen ohjelmaa kisaa Prix Europassa marmai.fi. 8.10.2001. Viitattu 16.6.2016.
  3. a b Mickey and The Students Ritmos.fi. Viitattu 16.6.2016.
  4. Tarkiainen, T. T.: Kovan luokan oppilaat Blues-finland.com. 5.2.2013. Viitattu 16.6.2016.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]