Mikko Rantanen (teatteriohjaaja)

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Mikko Rantanen (s. 11. elokuuta 1975 Kaarina - (k. 10. tammikuuta 2024 Uusikaupunki) oli suomalainen teatteriohjaaja.

Rantanen opiskeli Voionmaan Kansanopistossa 1992-1993 teatteri-ilmaisun linjan perustutkinnon (mm. ilmaisuopintoja, valosuunnittelua, teatterin historiaa, akrobatiaa, improvisaatiota, performanssitaidetta, teatterikirjoittamista, maskeerausta ja muita teatterialan osa-alueita.)

Mikko Rantanen on uransa alkuaikoina näytellyt eri tehtävissä Turun Kaupunginteatterissa, Samppalinnan kesäteatterissa, Turun Taideakatemiassa ja Kaarina-Teatterissa.

Rantasella on kokemusta teatteriteosten ohjaus- ja dramaturgisista töistä. Työhistoriasta häneltä löytyy tyylilajillisesti erilaisia ohjaushankkeita aina monologista koko illan oopperateoksiin asti. Ohjaustyön lisäksi Rantaselta löytyy kokemusta myös esityksen kokonaisvaltaisesta ja eri osa-alueiden suunnittelusta. Hän on ideoinut ja ohjannut urallaan monia kantaesitettyjä näyttämöteoksia. Mikko Rantanen on ohjannut esityksiä harrastajateattereihin ja esittävän taiteen teoksia ammattimaisesti toimiviin teatteriryhmiin.

  • Rantanen on ollut ohjaajana ja dramaturgina runoperformanssiesityksissä ja toiminut ilmaisullisten runokurssien valmentajana.
  • Hän toiminut Kaarina-Teatterin hallituksen jäsenenä ja Turun Lausuntakerhon hallituksen jäsenenä.
  • Hänelle on myönnetty Työväen Näyttämöiden Liiton hopeinen ansiomerkki ansiokkaasta toiminnasta teatterikulttuurin parissa vuonna 2008.
  • Kaarina-mitali myönnettiin hänelle 2014 huomionosoituksena ansiokkaasta toiminnasta Kaarinan kaupungin hyväksi.
  • Näytelmän ”Toivon ja tuhon tie” ohjaus- ja sovitustyöstä Rantanen sai vuonna 2018 Suomi 100 Valtioneuvoston kanslian kunniakirjan.
  • Työväen Näyttämöiden Liiton Kultainen ansiomerkki myönnettiin hänelle vuonna 2018.