Mikael (Portugali)

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Miguel of Portugal.jpg

Mikael Anastaja (portugaliksi Miguel I, koko nimi Miguel Maria do Patrocínio João Carlos Francisco de Assis Xavier de Paula Pedro de Alcântara António Rafael Gabriel Joaquim José Gonzaga Evaristo de Bragança e Bourbon) (1802–1866) oli Portugalin kuningas vuosina 1828–1834. Hän oli yksi Juhana VI:n yhdeksästä lapsesta, nuorempi kahdesta aikuisiksi kasvaneesta pojasta. Hänen vanhempi veljensä Pedro I oli Brasilian keisari.

Poikien isän kuollessa Pedro I sai myös Portugalin kuninkaan kruunun Pedro IV:nä 10. maaliskuuta 1826. Hän asetti voimaan Portugalin uuden perustuslain, mutta hänet pakotettiin eroamaan 28. toukokuuta tyttärensä Maria II:n hyväksi. Koska Maria oli vain seitsenvuotias, Pedro IV asetti veljensä Mikaelin valtakunnanhoitajaksi ja lupasi hänen naivan Marian.[1]

Mikael ei tyytynyt lapsikuningattaren puolison asemaan, vaan otti haltuunsa Portugalin kuninkaan kruunun 1828 ja kumosi Pedro I:n perustuslain. Poliittisen kriisin jälkeen Pedro I erotettiin Brasilian keisarin asemasta viisivuotiaan poikansa Pedro II:n hyväksi 7. huhtikuuta 1831. Pedro I miehitti Azorit ja hyökkäsi veljeään Miguelia vastaan. Kolmivuotisen sisällissodan jälkeen Miguel pakotettiin luopumaan vallasta 1834. Hänet ajettiin maanpakoon ja Maria II palautettiin valtaistuimelle.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. War of the Two Brothers Portugal: A Country Study. Library of Congress, 1993.
Portugali Edeltäjä:
Maria II
Portugalin kuningas (kuningatar)
1828 -1834
Seuraaja:
Maria II
Tämä kuninkaalliseen henkilöön liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.