Mihail Veller

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Mikhail Veller 2005 09 07.jpg

Mihail Iosifovitš Veller (ven. Михаил Иосифович Веллер; 20. toukokuuta 1948 Kamjanets-Podilskyi, Ukrainan SNT [1], toisten tietojen mukaan Tšitan alue, Siperia [2] Neuvostoliitto) on venäläinen kirjailija.

Veller syntyi upseerisperheeseen ja on asunut sekä matkustellut paljon eri puolilla Neuvostoliittoa sekä IVYä. Koulunsa hän päätti Mahiljoussa Valko-Venäjällä 1966. Hän opiskeli filologiaa Leningradin valtionyliopistossa. Kesällä 1969 hän matkusti ilman rahaa ja kulkulupia Leningradista Kamtšatkalle kuukaudessa. Seuraavana kesänä hän teeskenteli mielisairasta psykiatrisella osastolla.

Tuotantoa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vellerin ensimmäinen kokoelmateos Хочу быть дворником (Haluan olla talonmies) ilmestyi vuonna 1983 Tallinnassa ja sai runsaasti huomiota. Veller on ollut varsin tuottelias. Hänen kertomuksiaan on julkaistu muun muassa äänikirjoina. Tunnetuimpia teoksia ovat Gogol-henkinen Легенды Невского Проспекта (Nevskin valtakadun legendoja) vuodelta 1993, kertomus Всё о жизни (Kaikki elämästä), joka keskittyy elämän mielettömyyksiin ja paradokseihin vuodelta 1998, romaanit Гонец из Пизы (Pisan lähetti) 2000, Кассандра (Cassandra) 2002 sekä Перпендикуляр (Kohtisuora) 2008. Velleriä ei ole kaupallisesti suomennettu.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä kirjailijaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.