Mies valkoisessa puvussa

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Mies valkoisessa puvussa
The Man in the White Suit
Elokuvan suomalaisen dvd-julkaisun kansi
Elokuvan suomalaisen dvd-julkaisun kansi
Ohjaaja Alexander Mackendrick
Käsikirjoittaja
Tuottaja Michael Balcon
Säveltäjä Benjamin Frankel
Kuvaaja Douglas Slocombe
Leikkaaja Bernard Gribble
Pääosat
Valmistustiedot
Valmistusmaa Yhdistynyt kuningaskunta
Tuotantoyhtiö Ealing Studios
Levittäjä General Film Distributors
Netflix
Ensi-ilta 1951
Kesto 85 min
Alkuperäiskieli englanti
Aiheesta muualla
IMDb
Elonet
AllMovie

Mies valkoisessa puvussa (The Man In The White Suit) on vuonna 1951 ensi-iltansa saanut satiirinen komediaelokuva, jonka tuotti brittiläinen Ealing Studios -elokuvayhtiö. Elokuvan ohjasi Alexander Mackendrick ja pääosia esittävät Alec Guinness, Joan Greenwood ja Cecil Parker. Elokuva oli Oscar-ehdokkaana parhaasta alkuperäiskäsikirjoituksesta ja ehdolla myös parhaan elokuvan BAFTA-palkinnon saajaksi.

British Film Instituten valitsemat tuhat asiantuntijaa äänesti Miehen valkoisessa puvussa vuonna 1999 mukaan kaikkien aikojen sadan parhaan brittielokuvan listalle.[1]

Juoni[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Mies valkoisessa puvussa on Ealing-studioiden komedioille tyypillinen tarina tavallisen ihmisen taistelusta vallitsevaa järjestelmää vastaan.[2] Sidney Stratton, lahjakas nuori kemisti ja Cambridgen yliopiston stipendiaatti, on saanut potkut monista Pohjois-Englannin tekstiiliyrityksistä, koska käyttää liikaa tutkimusrahoja ja pyrkii kehittämään ikuisesti kestävän kangaskuidun. Työskennellessään tavallisena tehdastyöläisenä Birnleyn tekstiilitehtaassa hän pääsee palkattomaksi apulaiseksi laboratorioon ja keksii uskomattoman vahvan kuidun, joka hylkii kaikkea likaa eikä kulu lainkaan. Hän teettää siitä itselleen puvun, joka on hohtavan valkoinen koska ei ime väriaineita ja sisältää radioaktiivisia aineksia.

Strattonia ylistetään nerona, kunnes sekä tehtaan johto että ammattiyhdistysliike tajuavat keksinnön seuraukset: kun kuluttajat olisivat ostaneet tarpeensa verran tästä kankaasta tehtyjä vaatteita, kysyntä romahtaisi ja tekstiilitehtaat jouduttaisiin sulkemaan. Yrityksen johtajat yrittävät viekoitella ja lahjoa Strattonin luopumaan kaikista oikeuksistaan keksintöönsä, jotta se voitaisiin haudata hiljaisuudessa, mutta mies ei suostu. Hänet vangitaan, mutta hän pääsee pakenemaan. Öisessä takaa-ajossa mies on helppo jäljitettävä hohtavassa puvussaan, ja äkkiä puku alkaa mennä pilalle koska kuidun kemiallinen rakenne alkaa hajota. Väkijoukko repii puvun riemuissaan kappaleiksi, ja Stratton jätetään alusvaatteisilleen kadulle. Vain tehtailijan tytär Daphne ja tehdastyöläinen Bertha tuntevat sympatiaa Strattonia kohtaan.

Seuraavana päivänä Stratton erotetaan työstään. Lähtiessään hän tutkii muistiinpanojaan keksinnöstään ja saa oivalluksen. Hän poistuu, luultavasti kehittämään keksintöään eteenpäin taas jossakin muussa yrityksessä.

Rooleissa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 Alec Guinness  Sidney Stratton  
 Joan Greenwood  Daphne Birnley  
 Cecil Parker  Alan Birnley  
 Michael Gough  Michael Corland  
 Ernest Thesiger  Sir John Kierlaw  
 Howard Marion-Crawford  Cranford  
 Henry Mollison  Hoskins  
 Vida Hope  Bertha  

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Best 100 British films – full list BBC. 23.12.1999. Viitattu 27.7.2016. (englanniksi)
  2. Street, Sarah: British National Cinema, Taylor & Francis 2008. ISBN 0-415-38422-2, sivu 81.
Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.
Alkuperäinen artikkeli: en:The Man in the White Suit