Miekkavihvilä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Miekkavihvilä
Tieteellinen luokittelu
Domeeni: Aitotumaiset Eucarya
Kunta: Kasvit Plantae
Alakunta: Putkilokasvit Tracheobionta
Kaari: Siemenkasvit Spermatophyta
Alakaari: Koppisiemeniset Magnoliophytina
Luokka: Yksisirkkaiset Liliopsida
Lahko: Poales
Heimo: Vihviläkasvit Juncaceae
Suku: Vihvilät Juncus
Alasuku: Juncus
Sektio: Iridifolii
Laji: ensifolius
Kaksiosainen nimi

Juncus ensifolius
Wikstr.

Katso myös

  Miekkavihvilä Wikispeciesissä
  Miekkavihvilä Commonsissa

Miekkavihvilä (Juncus ensifolius) on vihviläkasvien (Juncaceae) heimoon, vihvilöiden (Juncus) sukuun kuuluva kasvilaji. Se on monivuotinen ja yleisväritykseltään vaaleanvihreä kasvi, jolla on miekkamaiset lehdet[1].

Miekkavihvilän varret kasvavat noin 50 cm korkeiksi. Varret ovat hieman siipipalteisia ja niissä on useita lehtiä. Lehdet ovat tasaisia ja voivat olla 5 mm leveitä. Kukat sijaitsevat monikukkaisena, tiiviinä ja pyöreänä rykelmänä varren päässä. Meikkavihvilä kukkii kesä–heinäkuussa.[1]

Miekkavihvilä on kotoisin Pohjois-Amerikasta, mutta sitä tavataan myös Pohjoismaissa[1]. Ruotsiin miekkavihvilä on levinnyt Pohjois-Amerikasta tuodun tienvierille kylvettävän nurmisiemenen mukana ja sitä kasvaa Ruotsissa harvinaisena tienpientareilla ja ojissa[1]. Ruotsissa miekkavihvilän ensimmäinen löytö julkaistiin vuonna 1984[1]. Suomesta miekkavihvilää on havaittu muutamilta paikoilta 1990- ja 2000-luvuilla[2].

  1. a b c d e Arne A. Anderberg: Den virtuella floran: Svärdtåg (Juncus ensifolius) Den virtuella floran. 1999. Naturhistoriska riksmuseet. Viitattu 9.3.2018. (ruotsiksi)
  2. Raino Lampinen & Tapani Lahti: Kasviatlas 2016: Miekkavihvilä (Juncus ensifolius) Kasviatlas. 2018. Luonnontieteellinen keskusmuseo. Viitattu 9.3.2018.

Aiheesta muualla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]