Miekkavihvilä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Miekkavihvilä
Miekkavihvilän kukintoja
Miekkavihvilän kukintoja
Tieteellinen luokittelu
Domeeni: Aitotumaiset Eucarya
Kunta: Kasvit Plantae
Alakunta: Putkilokasvit Tracheobionta
Kaari: Siemenkasvit Spermatophyta
Alakaari: Koppisiemeniset Magnoliophytina
Luokka: Yksisirkkaiset Liliopsida
Lahko: Poales
Heimo: Vihviläkasvit Juncaceae
Suku: Vihvilät Juncus
Laji: ensifolius
Kaksiosainen nimi

Juncus ensifolius
Wikstr.

Katso myös

 Wikispecies-logo.svg Miekkavihvilä Wikispeciesissä
 Commons-logo.svg Miekkavihvilä Commonsissa

Miekkavihvilä (Juncus ensifolius) on vihviläkasvien (Juncaceae) heimoon, vihvilöiden (Juncus) sukuun kuuluva kasvilaji. Se on monivuotinen ja yleisväritykseltään vaaleanvihreä kasvi, jolla on miekkamaiset lehdet[1].

Miekkavihvilän varret kasvavat noin 50 cm korkeiksi. Varret ovat hieman siipipalteisia ja niissä on useita lehtiä. Lehdet ovat tasaisia ja voivat olla 5 mm leveitä. Kukat sijaitsevat monikukkaisena, tiiviinä ja pyöreänä rykelmänä varren päässä. Meikkavihvilä kukkii kesä–heinäkuussa.[1]

Miekkavihvilä on kotoisin Pohjois-Amerikasta, mutta sitä tavataan myös Pohjoismaissa[1]. Ruotsiin miekkavihvilä on levinnyt Pohjois-Amerikasta tuodun tienvierille kylvettävän nurmisiemenen mukana ja sitä kasvaa Ruotsissa harvinaisena tienpientareilla ja ojissa[1]. Ruotsissa miekkavihvilän ensimmäinen löytö julkaistiin vuonna 1984[1]. Suomesta miekkavihvilää on havaittu muutamilta paikoilta 1990- ja 2000-luvuilla[2].

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b c d e Arne A. Anderberg: Den virtuella floran: Svärdtåg (Juncus ensifolius) Den virtuella floran. 1999. Naturhistoriska riksmuseet. Viitattu 9.3.2018.
  2. Raino Lampinen & Tapani Lahti: Kasviatlas 2016: Miekkavihvilä (Juncus ensifolius) Kasviatlas. Luonnontieteellinen keskusmuseo. Viitattu 9.3.2018.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]