Micipsa

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Micipsa
Micipsan kuva kolikossa
Micipsan kuva kolikossa
Henkilötiedot
Kuollut118 eaa.
ArvonimiNumidian kuningas
Muut tiedot
Edeltäjä Masinissa
Seuraaja Jugurtha

Micipsa oli Numidian kuningas 100-luvulla eaa. Hän oli aikaisemman kuninkaan Masinissan vanhin poika. Micipsan valtakaudella Numidia oli laaja maa ja sillä oli voimakas armeija. Hänen kuolemansa johti kuitenkin veriseen kiistaan kuninkuudesta hänen poikiensa kesken.

Elämäkerta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Micipsan todennäköinen hauta. Paikan arveltiin aiemmin olleen Masinissan hauta.

Micipsa nousi kuninkaaksi hänen isänsä Masinissan kuoltua vuonna 148 eaa. Numidia käsitti tuolloin alueen nykyisen Algerian rannikolla Moulouya-joelta lännessä Rooman valtaamaan Karthagoon idässä. Micipsalla oli käytössään suurehko armeija, johon kuului jalka- ja ratsuväkeä sekä sotanorsuja. Numidialla oli myös pieni laivasto. Micipsa oli kiinnostunut kreikkalaisesta filosofiasta ja kannusti oppineita kreikkalaisia siirtolaisia asettumaan pääkaupunkiinsa Cirtaan. Numidian suhteet Roomaan Micipsan valtakaudella olivat edelleen hyvät, vaikkakin alkuperäinen syy maiden liittoumalle, Karthago, oli jo voitettu kolmannessa puunilaissodassa. Kuollessaan vuonna 118 eaa. Micipsa jätti jälkeensä kaksi poikaa, Adherbalin ja Hiempsalin, sekä adoptoimansa Jugurthan. Kuninkuuden hän jätti Jugurthalle, mutta tämä johti lopulta sotaan poikien kesken maan jakautuessa ensin kolmeen osaan ja Jugurthan saadessa myöhemmin ylivallan.[1]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. J. D. Fage ja Roland Oliver: The Cambridge History of Africa - Volume 2, s. 183-185. Cambridge University Press, 1978. ISBN 0 521 21592 7. (englanniksi)