Michel Colombier

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Michel Colombier (23. toukokuuta 1939 Lyon14. marraskuuta 2004 Santa Monica, Yhdysvallat) oli ranskalainen elokuvasäveltäjä, joka työskenteli 1980-luvulta alkaen pääasiassa yhdysvaltalaisen elokuvan parissa. Hän voitti kaksi César-palkintoa.

Colombierin isä soitti Mulhousen oopperan orkesterissa. Colombier opiskeli Pariisin konservatoriossa Michel Magnen johdolla, mutta kiinnostui jo varhain myös jazzista ja modernistisesta musiikista. Colombier palkattiin vuonna 1961 Barclay Recordsin musiikilliseksi johtajaksi. Hänen uransa elokuvan parissa alkoi vuonna 1962, jolloin hän sovitti musiikkia Claude Lelouchin elokuvaan Tuntomerkit. Pian Colombier alkoi myös säveltää elokuviin ja työskenteli Euroopan tunnetuimpien ohjaajien kuten Marcel Carnén, Vittorio de Sican, Claude Chabrolin, Jean-Pierre Melvillen ja Jacques Demyn kanssa. Hän teki useassa elokuvassa yhteistyötä laulaja-säveltäjä Serge Gainsbourgin kanssa. He saavuttivat suurmenestyksen varsinkin Gainsbourgin levyttämällä laululla ”Élisa”, josta Jean Becker ohjasi myöhemmin elokuvan Elisa.

Vuonna 1968 Colombier matkusti New Yorkiin Petula Clarkin Amerikan-kiertueen järjestäjänä ja teki siellä sopimuksen yhdysvaltalaisen levymerkki A&M Recordsin kanssa. Hän levytti vuonna 1971 kulttimaineen saavuttaneen albumin Wings, jossa yhdistettiin rock-musiikki ja sinfoniaorkesteri. Sitä on kutsuttu ”ensimmäiseksi pop-sinfoniaksi” ja se sai kolme Grammy-ehdokkuutta. Colombier siirtyi vähitellen säveltämään pääasiassa amerikkalaisiin elokuviin ja asettui asumaan Kaliforniaan. Hän sävelsi musiikin muun muassa muusikko Princen ympärille luotuun rockmusikaaliin Purple Rain. Colombier sävelsi myös muun muassa baletteja, kamarimusiikkia Kronos Quartet -jousiyhtyeelle sekä jazz-musiikkia Stéphane Grappellille ja Branford Marsalikselle, ja esiintyi vierailevana kapellimestarina monien maailmankuulujen sinfoniaorkesterien kanssa. Colombier kuoli syöpään 65-vuotiaana vuonna 2004. Hänen viimeiseksi työkseen jäi Madonna-elokuva Haaksirikkoutuneet.

Colombierin tunnetuimmaksi kappaleeksi arvioidaan yleisesti[1] Wings-albumin Emmanuelia. Colombier sävelsi sen 5-vuotiaana kuolleen samannimisen poikansa muistolle. Tunnettuuteen vaikuttaa erityisesti, että kappaletta käytettiin ranskalaisen Antenne 2 -televisiokanavan (nykyinen France 2) lähetyksien alkamisen ja päättymisen tunnusmusiikkina Les Hommes Volantes[2]-nimellä tunnetussa animaatiossa vuosina 1975–1983.

Elokuvasävellyksiä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]