Michael Gerber

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Michael Gerber (Yhdysvallat, s. 1969) on Barry Trotter -sarjan kirjoittaja. Sarja parodioi J. K. Rowlingin Harry Potter -kirjoja.

Gerber eli lapsuutensa ja nuoruutensa St. Louisissa. Hän opiskeli historiaa Yalen yliopistossa, ja kirjoitti humoristisia tekstejä The Yale Herald ja Yale Record -lehtiin. Gerber vuonna 1991. Hän muutti ensin mm. New Yorkiin, sitten Seattleen, missä hän kirjoitti kolumneja Seattle Weekly -lehteen.

Vuonna 1995 Gerber palasi takaisin New Yorkiin. Yhdessä opiskelutoverinsa Jonathan Schwarzin kanssa hän kirjoitti tarinoita mm. The New Yorker-, The Atlantic Monthly- ja Esquire-lehtiin.

Vuonna 2000 Gerber muutti Chicagoon, missä hän oli käynyt lukionsa. Erinäisten työelämän yritysten jälkeen hän ryhtyi kirjoittamaan Harry Potter -parodiaa. Hän julkaisi kirjan Barry Trotter and the Unauthorized Parody (Barry Trotter ja Häpeämätön parodia) omakustanteena joulukuussa 2001, koska yksikään kustantamo ei ollut uskaltanut ottaa käsikirjoitusta julkaisuohjelmaansa lakisyytösten pelossa.

Kirja julkaistiin myöhemmin Isossa-Britanniassa nimellä Barry Trotter and the Shameless Parody, ja se pysyi myydyimpien kirjojen listalla puolen vuoden ajan.

Tuotanto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Barry Trotter -kirjat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Barry Trotter ja häpeämätön parodia. (Barry Trotter and the unauthorized parody (US), Barry Trotter and the shameless parody (UK), 2000.) Suomentanut Jussi Pelkonen. 2. painos 2005. Turku: Sammakko, 2005. ISBN 952-483-021-3.
  • Barry Trotter ja tarpeeton jatko-osa. (Barry Trotter and the unnecessary sequel, 2004.) Suomentanut Jussi Pelkonen. Turku: Sammakko, 2003. ISBN 978-952-483-023-2.
  • Barry Trotter ja kuollut hevonen. (Barry Trotter and the dead horse, 2004.) Suomentanut Jussi Pelkonen. Turku: Sammakko, 2007. ISBN 952-483-022-1.

Muut Gerberin kirjat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Gerberin parodia elokuvana ajankohtaiseksi puheenaiheeksi nousseesta Narnia-sarjasta julkaistiin suomeksi vuonna 2006 nimellä Blarnia.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kirja-arvioita ja -arvosteluita[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]