Michael Collins (astronautti)

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Michael Collins
Michael collins.jpg
astronautti
Kansalaisuus Yhdysvaltalainen
Syntynyt 31. lokakuuta 1930 (ikä 84)
Rooma, Italia
Toinen ammatti koelentäjä
Nykyinen ammatti eläkkeellä
Arvo kenraalimajuri, USAFR
Aika avaruudessa 11 päivää 2 tuntia 4 minuuttia
Lennot Gemini 10, Apollo 11
Lennon tunnus
Ge10Patch orig.png Apollo 11 insignia.png

Michael Collins (s. 31. lokakuuta 1930) on Gemini- ja Apollo-avaruusohjelmissa työskennellyt astronautti, alkujaan koelentäjä, joka liittyi Yhdysvaltain ilmavoimiin vuonna 1952. Toisin kuin astronauttitoverinsa Armstrong ja Aldrin Collins ei taistellut Korean sodassa. Avaruusohjelmaan hänet valittiin vuonna 1963. Kuten muutkin alkuperäiset astronautit, hän on suorittanut tekniikan yliopistotutkinnon, hänen tapauksessaan suomalaista tekniikan lisensiaattia vastaavan, koska se oli perusvaatimus astronautiksi kelpuuttamiseen.

Collins oli mukana Apollo 11 -lennolla, joka oli ensimmäinen Kuuhun laskeutunut avaruuslento. Lennolla Collins ohjasi komentomoduuli Columbiaa, joka kiersi Kuuta Neil Armstrongin ja Buzz Aldrinin laskeutuessa kuuhun.

Ennen tätä Collins osallistui Gemini 10 -avaruuslentoon, jossa hän ja John Young tekivät uuden korkeusennätyksen lentämällä 764 kilometriä Maan yläpuolella. Collins myös suoritti avaruuskävelyn tällä lennolla.

Collins kirjoitti kokemuksistaan astronauttina kirjan Carrying the Fire ISBN 1-885283-14-8. Kirjasta ilmestyi aikoinaan lyhennetty versio suomeksi Valittujen Palojen kuukauden kirjana nimellä Kahdesti avaruudessa – astronautin tarina. Hän on ollut myös Smithsonian-instituutin avaruusmuseon ensimmäinen toiminnanjohtaja, jonka vastuulla oli museon suunnittelu ja kehittäminen. Hänen mukaansa on nimetty pieni kraatteri Kuussa lähellä Apollo 11:n laskeutumispaikkaa. Hänellä on myös tähti Hollywoodissa Walk of Fame -jalkakäytävällä.

Collinsia on luonnehdittu ensimmäisen Kuussa käyneen miehistön humoristisimmaksi jäseneksi; hän itse sanoo kirjassaan Carrying the Fire:

»Ei kai kukaan minua muista kuulentäjänä... Neil ja Buzz sen kunnian saavat. Minä tulen olemaan kai se takarivin mies... se "kukas se nyt onkaan....?"»

Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Michael Collins (astronautti).