Mettisenmelittis

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Mettisenmelittis
Melittis melissophyllum 180508.jpg
Tieteellinen luokittelu
Kladi: Putkilokasvit
Kladi: Siemenkasvit
Kladi: Koppisiemeniset
Kladi: Aitokaksisirkkaiset
Kladi: asteridit
Lahko: Lamiales
Heimo: Huulikukkaiskasvit
Suku: Melittis
L. (1753)
Laji: melissophyllum
Kaksiosainen nimi

Melittis melissophyllum
L.[1] (1753)

Katso myös

 Commons-logo.svg Mettisenmelittis Commonsissa

Mettisenmelittis (Melittis melissophyllum) on huulikukkaiskasveihin kuuluva eurooppalainen kasvilaji. Se on meliitiksien suvun ainoa laji.[2] Mettisenmelittis jaetaan kolmeen eri alalajiin, joiden levinneisyys keskittyy Euroopassa eri osiin: M. m. subsp. albida Etelä-Euroopassa, M. m. subsp. carpatica Itä-Euroopassa ja M. m. subsp. melissophyllum Länsi-Euroopassa.[3][1]

Mettisenmelittis on monivuotinen karvainen ruoho, joka kasvaa noin 30 senttimetriä korkeaksi.[4] Se muistuttaa ulkonäöltään esimerkiksi pähkämöitä, joiden kanssa se on läheistä sukua. Sen kukkien teriö on neliliuskainen (joista alahuulessa kolme), suhteellisen suuri (2,5–4 cm pitkä), väriltään valkoisesta violettiin, alahuulessa on tummemman violetteja kuvioita.[2] Mettisenmelittis esiintyy luonnonvaraisena Keski- ja Etelä-Euroopassa, mukaan lukien Britannia, Baltia ja Turkki. Se kasvaa yleensä metsissä. Pohjoismaissa lajia ei esiinny lainkaan.[2][3][1]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b c The Euro+Med PlantBase – the information resource for Euro-Mediterranean plant diversity: Melittis melissophyllum (englanniksi) Viitattu 13.1.2021.
  2. a b c Govaerts, R. et al.: Melittis L. Plants of the World Online. 2020. Royal Botanic Gardens, Kew. Viitattu 13.1.2021. (englanniksi)
  3. a b Govaerts, R. et al.: Melittis melissophyllum L. Plants of the World Online. 2020. Royal Botanic Gardens, Kew. Viitattu 13.1.2021. (englanniksi)
  4. Plants For A Future: Melittis melissophyllum (englanniksi) Viitattu 13.1.2021.