Metsästäjätutkinto

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Metsästäjätutkinto vaaditaan kaikilta metsästykseen osallistuvilta, eikä sen suorittamiseen ole ikärajaa. Metsästäjätutkinnon kirjallisessa kokeessa on 60 kysymystä, joista 15 on lajintuntemustehtäviä ja loput sanallisia monivalintatehtäviä.[1] Vuonna 2017 lajintunnistustehtävissä siirryttiin piirroksista värivalokuviin.[2]

Kokeen suorittamiseen on käytettävissä aikaa enintään 1,5 tuntia. Tutkinnon läpäisemiseksi vastauksista enintään kahdeksan saa mennä väärin.[1] Tutkinto maksaa 20 euroa. Suomessa järjestetään myös tutkintoon valmistavia kursseja. Kurssit maksavat paikkakunnasta riippuen 20–60 euroa. Tutkinnon kysymykset perustuvat sekä Metsästäjän oppaaseen sekä Metsästäjäkurssiin.

Tentin läpäissyt voi päättää, tuleeko metsästyskortti seuraavalle vai meneillään olevalle metsästysvuodelle. Metsästyskortti on kuitti riistanhoitomaksun maksamisesta. Metsästyskorttiin liittyvän vuosittaisen maksun jättäminen maksamatta viitenä peräkkäisenä vuonna johtaa metsästäjärekisteristä poistamiseen. Tämän jälkeen metsästäjäntutkinto on suoritettava uudestaan. Metsästysvuosi on 1. elokuuta31. heinäkuuta. Metsästyskortin suorittaneella on myös mahdollisuus suorittaa eräiden metsästystapojen vaatimia, lakisääteisiä ampumakokeita. Ampumakokeita ovat mm. hirvi- ja karhukoe. Ampumakokeita ei ole pakko suorittaa, jos metsästää vain pienriistaa. Alle 15-vuotias metsästyskortin haltija ei itse saa ostaa asetta tai panoksia, eikä mennä yksin metsälle, vaan hänen huoltajansa täytyy olla aina mukana metsästyksessä.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b Metsästäjätutkinto Suomen riistakeskus. 13.3.2013. Viitattu 20.6.2018.
  2. Metsästäjätutkinto on nyt entistä selkeämpi – Ei enää kompia ja turhia kysymyksiä Yle Uutiset. Viitattu 20.6.2018.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Metsästäjätutkinnon harjoittelumoduuli

Metsästäjätutkinnon mallitehtäviä (Arkistoitu – Internet Archive)

Tämä koulutukseen liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.