Metsäkaniini

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Metsäkaniini
Uhanalaisuusluokitus

Erittäin uhanalainen [1]

Erittäin uhanalainen

Tieteellinen luokittelu
Kunta: Eläinkunta Animalia
Pääjakso: Selkäjänteiset Chrodata
Luokka: Nisäkkäät Mammalia
Lahko: Jäniseläimet Lagomorpha
Heimo: Jänikset Leporidae
Suku: Pumpulihäntäkaniinit Sylvilagus
Laji: S. brasiliensis
Kaksiosainen nimi

Sylvilagus brasiliensis
Linnaeus, 1758

Synonyymit

Lepus brasiliensis Linnaeus, 1758

Metsäkaniini (Sylvilagus brasiliensis) on Etelä-Amerikasta, Brasiliasta kotoisin oleva jänis. Se on pieni tai keskikokoinen ja sillä on pieni, tumma häntä, lyhyet takajalat ja lyhyet korvat. Perinteisen määritelmän mukaan sen levinneisyysalue ulottuu Etelä-Meksikosta Pohjois-Argentiinaan, mutta tähän kuuluu useita erillisiä populaatioita, jotka on sittemmin jaettu omiksi lajeiksi. Tämän suppeamman määritelmän mukaan todellista Metsäkaniinia esiintyy vain sademetsissä Koilis-Brasilian rannikolla, ja IUCN on luokitellut sen erittäin uhanalaiseksi.

Taksonomia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Carl von Linné kuvasi lajin tieteellisesti ensimmäisen kerran vuonna 1753 julkaistussa Systema Naturaen 10. painoksessa.

Metsäkaniinin alalajeja on kuvattu peräti 37.[2] Metsäkaniinia pidetään lajikompleksina ja jo vuonna 1990 todettiin, että lajin taksonominen tarkastelu on tarpeen.[1] Tämän vuoksi viime aikoina eri tahot ovat ehdottaneet useiden taksonien erottamista toisistaan, joita tyypillisesti pidetään metsäkaniinin alalajeina, ja niiden tunnistamista omina erillisinä lajeinaan: S. andinus Andien ylängöillä Ecuadorissa (ehkä myös Kolumbian Andeilla, Venezuelassa ja Pohjois-Perussa).[2] S. gabbi Panamasta Meksikoon, S. sanctaemartae Pohjois-Kolumbian alamailla[3] ja S. tapetillus Kaakkois-Brasilian rannikolta.[2]

Kuvaus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Metsäkaniini on pieni tai keskikokoinen kani. Sen pituus on 320 mm, häntä on 21 mm, takajalat 71 mm, korvat 54 mm (mitattuna tyvestä kärkeen) ja se painaa keskimäärin 934 grammaa. Sen selkä on väriltään ruskea ja ulkonäöltään pilkullinen (johtuu mustista karvankärjeistä), ja sen kaulassa on punertava täplä. Sen vatsa ja hännän alapuoli ovat myös punertavia. Sillä on kuusi nisää.[4]

Elinympäristö ja levinneisyys[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Metsäkaniinia esiintyy trooppisissa sademetsissä, lehtimetsissä sekä metsiä ympäröivillä laitumilla. Sitä esiintyy Brasilian koilisrannikolla. Sen tunnetun levinneisyyden eteläkärki löytyy Tucumanin maakunnasta. Sitä esiintyy merenpinnasta 400 metrin korkeuteen saakka. Metsäkaniinin populaatio on pirstaloitunut ja populaation koko pienenee.[1]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b c Ruedas, L. & Smith: Sylvilagus brasiliensis IUCN Red List of Threatened Species. Version 3.1. 2018. International Union for Conservation of Nature, IUCN, Iucnredlist.org. Viitattu 22.7.2022. (englanniksi)
  2. a b c Ruedas, French, Silva, Platt II, Salazar-Bravo, Mora, Thompson: A prolegomenon to the systematics of South American cottontail rabbits (Mammalia, Lagomorpha, Leporidae: Sylvilagus): designation of a neotype for S. brasiliensis (Linnaeus, 1758), and restoration of S. andinus (Thomas, 1897) and S. tapetillus Thomas, 1913. University of Michigan, 2017, nro 207. ISSN 0076-8405. (englanniksi)
  3. Ruedas, Luis A. and Salazar-Bravo, Jorge: Morphological and chromosomal taxonomic assessment of Sylvilagus brasiliensis gabbi (Leporidae). Mammalia, 2007, s. 63–69. (englanniksi)
  4. John F. Eisenberg, Kent H. Redford: Mammals of the Neotropics, Volume 3: Ecuador, Bolivia, Brazil, s. 519. University of Chicago Press, 1989. ISBN 978-0-226-19542-1. Teoksen verkkoversio (viitattu 22.7.2022). (englanniksi)
Käännös suomeksi
Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.
Alkuperäinen artikkeli: en:Common tapeti