Metropolia Ammattikorkeakoulun opiskelijakunta

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Metropolia Ammattikorkeakoulun opiskelijakunta Metka
   
Perustettu 2007
Edustajiston puheenjohtaja Hanna Kivimäki (2019)
Hallituksen puheenjohtaja Linda Lindgren (2019)
Hallituksen varapuheenjohtaja Kiia Wilander (2019)
Pääsihteeri Pekka Petäkoski
Osoite Hämeentie 161, 00560 Helsinki
Kattojärjestö Suomen ammattikorkeakouluopiskelijakuntien liitto SAMOK ry
Aiheesta muualla
www.metkaweb.fi

Metropolia Ammattikorkeakoulun opiskelijakunta Metka on Metropolia Ammattikorkeakoulussa toimiva opiskelijakunta.

Metkan tehtävänä on valvoa opiskelijoiden etuja muun muassa tuomalla opiskelijoiden näkemykset esille ammattikorkeakoulun hallinnossa sekä järjestää erilaisia palveluja Metropolian opiskelijoille (esimerkiksi tutorointi ja liikunta).

Metka edustaa kaikkia Metropolian opiskelijoita (noin 16 000[1]), heistä vuonna 2018 noin 7 000 oli opiskelijakunnan jäseniä.

Metka vaikuttaa valtakunnallisesti ammattikorkeakouluopiskelijoiden edunvalvonnassa Suomen Ammattikorkeakouluopiskelijakuntien Liitto – Samok ry:n kautta.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Metka on perustettu nimellisesti jo syksyllä 2007, kun tuli tieto Helsingin ammattikorkeakoulu Stadian ja Evtek-ammattikorkeakoulun yhdistymisestä. Virallisesti opiskelijakunta aloitti toimintansa 2008, kun Stadian opiskelijakunta HAMOKin ja Evtekin opiskelijakunta Kolmiraudan toiminnot yhdistettiin.[2]

Tehtävät[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Metkan pääasiallisena tehtävänä on toimia opiskelijoiden edunvalvojana. Edunvalvonta voidaan jakaa koulutus- ja sosiaalipoliittiseen edunvalvontaan, jonka lisäksi Metkan työntekijä toimii myös opiskelija-asiamiehenä.

Koulutuspoliittiseen edunvalvontaan kuuluu opiskelijoiden äänen esiin tuominen Metropolia Ammattikorkeakoulun eri toimielimissä, heidän oikeuksistaan ja velvollisuuksistaan tiedottaminen sekä heidän avustamisensa erilaisissa koulutukseen liittyvissä ongelmatapauksissa. Sosiaalipoliittiseen edunvalvontaan taas voidaan laskea asumiseen, viihtyvyyteen, hyvinvointiin, yhteisöllisyyteen sekä kerho- ja kurssitoimintaan liittyvät asiat.

Päätöksenteko[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Metkassa ylintä päätäntävaltaa käyttää 25-henkinen edustajisto, joka valitaan syksyisin vaaleilla yhden vuoden toimikaudeksi. Edustajistoon voidaan valita myös 25 varajäsentä. Edustajistovaaleissa ovat äänioikeutettuja kaikki Metkan jäsenet. Kaikilla Suomen opiskelijakunnilla on yhteinen vaalipäivä ja se on 6.11.2019.[3]

Metkassa on palkkiollinen työhallitus (6–10 henkilöä) sekä 5 työntekijää tukemassa hallituksen työskentelyä.

Palvelut[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Metka ohjaa Zone Liikuntapalvelujen toimintaa, joka tuottaa ammattikorkeakoulujen liikuntapalvelut. Se omistaa myös Opiskelijapalvelut Oy:n joka tuottaa kahvila- ja cateringpalveluita sekä opiskelijaristeily Kaljaasin.[4]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]