Metallin soundi

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Metallin soundi
Sound of Metal
SoundOfMetal2019.jpg
Ohjaaja Darius Marder
Käsikirjoittaja
 • Darius Marder
 • Abraham Marder
Tarina
Tuottaja
Säveltäjä
 • Abraham Marder
 • Nicolas Becker
Kuvaaja Daniël Bouquet
Leikkaaja Mikkel E.G. Nielsen
Pääosat
Valmistustiedot
Valmistusmaa Yhdysvallat
Tuotantoyhtiö
 • Caviar
 • Ward Four
 • Flat 7 Productions
Levittäjä Amazon Studios
Ensi-ilta
Kesto 120 minuuttia
Alkuperäiskieli englanti
ranska
amerikkalainen viittomakieli
Tuotto 102 076 $[1]
Aiheesta muualla
Virallinen sivusto
IMDb
Elonet

Metallin soundi (engl. Sound of Metal) on vuonna 2019 ensi-iltansa saanut yhdysvaltalainen draamaelokuva, jonka on ohjannut ja osin käsikirjoittanut Darius Marder. Sen pääosissa ovat Riz Ahmed, Olivia Cooke, Paul Raci, Lauren Ridloff ja Mathieu Amalric. Elokuva kertoo metallimusiikkia soittavasta rumpalista (Ahmed), joka menettää kuulonsa.

Metallin soundi sai maailmanensi-iltansa Toronton elokuvajuhlilla 6. syyskuuta 2019.[2] Elokuvateattereihin se ilmestyi 20. marraskuuta 2020, ja tuli suoratoistettavaksi 4. joulukuuta 2020 Prime Videossa.[3] Suomen ensi-ilta on 16. huhtikuuta 2021.[4]

Elokuva sai kuusi Oscar-ehdokkuutta vuoden 2021 gaalassa parhaasta elokuvasta, alkuperäisestä käsikirjoituksesta, miespääosasta (Ahmed), miessivuosasta (Raci), leikkauksesta ja äänityksestä.[5] Elokuva sai Oscarin äänisuunnittelusta, jossa oli mukana kolme suomalaista, foley-artisti Heikki Kossi, äänittäjä Kari Vähäkuopus ja äänileikkaaja Pietu Korhonen.[6] Ahmed sai parhaan miespääosan ehdokkuudet myös Golden Globe-,[7] Screen Actors Guild-,[8] Bafta-[9] ja Critics’ Choice -palkintogaaloissa.[10] Suomalaiset foley-artistit Heikki Kossi, Kari Vähäkuopus ja Pietu Korhonen palkittiin elokuvasta äänitöiden ammattilaisten Cinema Audio Society (CAS) -gaalassa huhtikuussa 2021.[11]

Juoni[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ruben Stone (Riz Ahmed) soittaa rumpuja heviduossa yhdessä tyttöystävänsä, laulaja-kitaristi Loun (Olivia Cooke) kanssa. He asuvat matkailuautossa ja matkustavat keikoille ympäri Yhdysvaltoja. Ruben alkaa yhtäkkiä menettää kuuloaan, joten hän menee lääkäriin kuulotestiin. Testin tuloksena selviää, että Ruben kuulee vain noin 20–30 prosenttia puheesta ja että tämän kuulo heikkenee nopeasti entisestään. Lääkäri kertoo sisäkorvaimplanteista jotka voisivat auttaa Rubenia, mutta ne ovat kalliita eivätkä ne ole vakuutuksen kattamia. Lääkäri määrää Rubenin välttämään kovia ääniä ja tulemaan lisätesteihin, mutta Ruben jatkaa keikkailua.

Pian Ruben menettää kuulonsa lähes kokonaan, ja pillastuneena tuhoaa asuntovaunon irtaimistoa. Lou saa tietää Rubenin tilanteesta ja haluaa lopettaa keikkailun tämän turvallisuuden vuoksi, mutta Ruben haluaa jatkaa. Lou on huolissaan myös Rubenin raittiudesta, sillä tämä on toipuva huumeriippuvainen. He soittavat Rubenin tukihenkilölle Hectorille, joka löytää kuuroille addikteille tarkoitetun yömajan. Majaa ylläpitää toipuva alkoholisti Joe, joka on menettänyt kuulonsa Vietnamin sodassa. Ruben ei aluksi halua jäädä yömajaan ja he lähtevät, mutta kun Lou kertoo lähtevänsä isänsä luo, Ruben palaa takaisin.

Ruben alkaa käydä tapaamisissa muiden yömajan asukkaiden kanssa ja asettua uuteen elämäänsä. Aluksi Ruben ei tunne itseään osaksi yhteisöä, ja pitää hänelle annettuja harjoituksia naurettavina. Hän tapaa opettaja Dianen ja tämän opettamat lapset, ja alkaa opetella amerikkalaista viittomakieltä. Kuukausia myöhemmin Ruben oppii viittomakielen lähes täydellisesti, sekä alkaa ystävystyä lasten ja muiden asukkaiden kanssa. Hän myös alkaa antaa lapsille rumputunteja.

Joe tarjoaa Rubenille vakituista työtä yömajasta ja kehottaa tätä miettimään asiaa. Ruben käyttää aika ajoin Joen tietokonetta tutkien Loun tekemisiä ja huomaa tämän soittavan omaa musiikkiaan Pariisissa. Ruben myy rumpunsa ja muut musiikkivälineensä sekä matkailuautonsa, ja käyttää rahat sisäkorvaimplanttien hankkimiseen. Ruben pyytää Joelta rahaa voidakseen ostaa matkailuautonsa takaisin siksi aikaa kunnes implantit aktivoidaan, mutta Joe kieltäytyy ja sanoo Rubenin näyttävän ja kuulostavan addiktilta. Joe pyytää kohteliaasti Rubenia poistumaan yömajan muiden asukkaiden parhaaksi, sillä yömaja on perustettu sille periaattelle, että kuurous ei ole vamma.

Muutamien viikkojen kuluttua Rubenin implantit aktivoidaan, mutta ne aiheuttavat äänissä vääristymiä, jotka häiritsevät Rubenin palaamista entiseen elämäänsä. Ruben matkustaa tapaamaan Louta tämän rikkaan isän Richardin luokse Belgiaan, missä Lou on omaksunut uuden elämäntyyliin. Richard kertoo Rubenille, että vaikka hän ei alun perin pitänyt Rubenista, hän näkee että Ruben on tehnyt Loun onnelliseksi. Asunnolla pidettyjen juhlien hälinä häiritsee Rubenia ja estää häntä nauttimasta musiikista. Ruben ja Lou keskustelevat keikkailemisen mahdollisuudesta, mutta nähtyään että tämä tekee Loun ahdistuneeksi, Ruben kertoo kaiken olevan hyvin ja että Lou pelasti hänen henkensä. Seuraavana aamuna Ruben herää ja lähtee Loun yhä nukkuessa. Hän istuu ulkona jälleen häiriintyneenä äänten aiheuttamista vääristymistä, ja ottaa implanttinsa pois ja jatkaa istumista, nyt täydessä hiljaisuudessa.

Näyttelijät[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 Riz Ahmed  Ruben Stone, rumpali, joka menettää kuulonsa  
 Olivia Cooke  Louise "Lou" Berger, Rubenin tyttöystävä  
 Paul Raci  Joe, kuuroutunut ja alkoholisoitunut sotaveteraani ja yömajan pitäjä  
 Lauren Ridloff  Diane, opettaja, joka opettaa Rubenille amerikkalaista viittomankieltä  
 Mathieu Amalric  Richard Berger, Loun isä  
 Chelsea Lee  Jenn  

Vastaanotto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vastaanotto
Yhteispisteet
JulkaisuPisteet
Metacritic82%[12]
Arvostelupisteet
JulkaisuPisteet
Muropaketti4.5/5 tähteä[13]
Film-O-Holic4/5 tähteä[14]
Episodi4/5 tähteä[15]
Helsingin Sanomat4/5 tähteä[16]
Keskipohjanmaa4/5 tähteä[17]

Rotten Tomatoes -sivuston mukaan 250 arvostelun perusteella kriitikoiden arvosteluista 97 prosenttia oli myönteisiä.[18] Metacritic-sivuston mukaan 35 arvostelun perusteella laskettuna kriitikoiden arvosteluista 82 prosenttia oli myönteisiä.[12]

Palkinnot ja ehdokkuudet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Palkinnot ja ehdokkuudet
Palkinto Kategoria Ehdokas Tulos Lähde
Bafta Paras miespääosa Riz Ahmed Ehdokkuus
[9]
Paras miessivuosa Paul Raci Ehdokkuus
Paras leikkaus Mikkel E.G. Nielsen Voitto
Paras äänitys Jaime Baksht, Nicolas Becker, Phillip Bladh, Carlos Cortés, Michelle Couttolenc Voitto
Golden Globe Paras miespääosa Riz Ahmed Ehdokkuus
[7]
Oscar Paras elokuva Bert Hamelinck, Sacha Ben Harroche Ehdokkuus
[5]
Paras miespääosa Riz Ahmed Ehdokkuus
Paras miessivuosa Paul Raci Ehdokkuus
Paras alkuperäiskäsikirjoitus Darius Marder, Abraham Marder, Derek Cianfrance Ehdokkuus
Paras leikkaus Mikkel E.G. Nielsen Voitto
Paras äänitys Nicolas Becker, Jaime Baksht, Michelle Couttolenc, Carlos Cortés, Phillip Bladh Voitto
Screen Actors Guild Paras miespääosa Riz Ahmed Ehdokkuus
[8]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 1. Sound of Metal (2020) Box Office Mojo. Viitattu 17.4.2021. (englanniksi)
 2. Kohn, Eric: Julie Delpy Made a Genetic Thriller and Riz Ahmed Is a Heavy Metal Drummer: TIFF Platform Highlights IndieWire. 7.8.2019. Viitattu 22.3.2021. (englanniksi)
 3. Evangelista, Chris: ‘Sound of Metal’, Starring Riz Ahmed, Heads to Theaters in November, Amazon in December /Film. 9.9.2020. Viitattu 22.3.2021. (englanniksi)
 4. Sound of Metal Finnkino. Arkistoitu 20.4.2021. Viitattu 22.3.2021.
 5. a b Fleming Jr., Mike & Hipes, Patrick: Oscar Nominations: ‘Mank’ Tops List With 10 Including Best Picture; Six Other Films With Six; Female Directors Record Set – The Complete List Deadline. 15.3.2021. Viitattu 22.3.2021. (englanniksi)
 6. Suomi mainittu! Oscar-palkitun elokuvan taustalla kolme suomalaismiestä: ”Mukava bonus” www.iltalehti.fi. Viitattu 26.4.2021.
 7. a b Golden Globes 2021: The winners and nominees in full BBC. 28.2.2021. Viitattu 22.3.2021. (englanniksi)
 8. a b 2021 SAG Awards: The Complete Nominations List Variety. 4.2.2021. Viitattu 22.3.2021. (englanniksi)
 9. a b Baftas 2021: the full list of nominations The Guardian. 9.3.2021. Viitattu 22.3.2021. (englanniksi)
 10. Critics Choice Awards 2021: See the full list of winners CNN. 8.3.2021. Viitattu 22.3.2021. (englanniksi)
 11. Torvinen, Pekka: Suomalaiset äänisuunnittelijat saivat merkittävän palkinnon elokuvasta, jossa muusikon kuulo katoaa: ”Ääni on yksi pääosan esittäjä”. Helsingin Sanomat, 19.4.2021. Digilehti (maksullinen). Viitattu 19.4.2021.
 12. a b Sound of Metal Reviews Metacritic. Viitattu 17.4.2021. (englanniksi)
 13. Lehti, Aki: Riz Ahmed todistaa kuusi Oscar-ehdokkuutta saaneessa Sound of Metal -elokuvassa olevansa sukupolvensa parhaita näyttelijöitä Muropaketti. 11.4.2021. Viitattu 17.4.2021.
 14. Karell, Esa: Sound of Metal • Arvostelu Film-O-Holic. 9.4.2021. Viitattu 17.4.2021.
 15. Raatikainen, Jesse: Sound of Metal – elokuvan arvostelu Episodi. 12.4.2021. Viitattu 17.4.2021.
 16. Typpö, Juha: Miltä tuntuu, kun musiikki on elämän tärkein asia, ja sitten se otetaan pois? Oscar-ehdokas Sound of Metal kertoo riipaisevasti kuuroutuvasta muusikosta Helsingin Sanomat. 12.4.2021. Viitattu 17.4.2021.
 17. Björkbacka, Hannu: Sound of Metal on parhaimmillaan sanattomissa kohtauksissa – Elokuva pääsee loppuun saakka mietityillä äänillään katsojankin pään sisään Keskipohjanmaa. 24.1.2021. Viitattu 17.4.2021.
 18. Sound of Metal (2020) Rotten Tomatoes. Viitattu 17.4.2021. (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]