Metallin pursotus

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Metallin pursotuksella tarkoitetaan prosessia, jossa metalliaihio puristetaan reiän läpi. Prosessissa reiän muoto kopioituu pursotettuun materiaaliin. Myös muoveja pursotetaan, ja prosessi on analoginen metallurgisen pursotusprosessin kanssa: tällöin käytetään termiä ekstruusio eli suulakepuristus.

Puristettavat metallit ovat joko valanteita tai jauheita. Lähes kaikkia teknisiä metalleja voidaan pursottaa. Kuluttajille tuttu esimerkki pursotetusta metallituotteesta on alumiiniprofiili jota käytetään mm. kasvihuoneiden runkojen valmistuksessa.

Pursottimet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

1970-luvulle asti kaikki metallipursottimet olivat joko vesi- tai öljyhydraulisia puristimia.lähde? Nämä puristimet toimivat panosprosessina, missä pursotteen yksikköpaino saattaa olla useita tonneja. Tyypillinen pöllikoko on 50–700 kg.lähde?

Jatkuvatoimisia puristimia on myös kehitetty, näistä tunnetuimpia ja toimivimpia ovat Jade Claw- ja Conform -menetelmä.

Jade Claw -pursotus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Jade Claw -menetelmä perustuu kahteen telaketjuun, joilla ainestanko painetaan työkalun läpi. Menetelmällä onnistuttiin tekemään laboratoriomittakaavan tuotantoa, mutta siitä ei koskaan tullut kaupallista menestystä.

Conform pursotus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Conform menetelmässä aihiona on metallitanko tai metallijauhe. Tangon paksuus on halkaisijaltaan 8–25 mm, tangon pituutta ei ole rajoitettu. Laitteisto koostuu pursotuspyörästä, painorullasta ja työkaluasetelmasta, joka on tuettu takapuristimella vasten pursotuspyörää. Aihiotanko painetaan painorullalla purstuspyörässä olevaan uraan. Pursotuspyörä pyörii ja kuljettaa metallin työkaluasetelmalle, missä uraan upotettu vaste pysäyttää ja kääntää pursotettavan materiaalin pois pursotuspyörältä. Materiaalin sisäinen leikkautuminen nostaa pursotettavan materiaalin lämpötilan ja siihen kohdistuvan paineen niin korkeaksi, että metalli on viskositeetiltaan muovailuvahamaista ja siten plastista.

Conform pursotus on UKAEAn kehittämä ja patentoima menetelmä. Menetelmää oli alun perin tarkoitus käyttää uraanitankojen pursotukseen. Uraani oli kuitenkin liian lujaa ja haurasta pursotettavaksi tällä menetelmällä, mutta muiden plastisimpien metallien purostus onnistui hyvin. 1980-luvulla UKAEA antoi lisenssin kahden kaupallisen yrityksen; BWE Ltd. ja Holton Machinery Ltd.:n käyttöön, jotka käynnistivät kaupallisen laitevalmistuksen. Menetelmää käytetään huomattavassa määrin alumiinin ja kuparin pursottamiseen.

Tämä tekniikkaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.