Metageitnia

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Metageitnia
Μεταγείτνια
Tyyppi uskonnollinen juhla Apollonin kunniaksi
Päivämäärä Metageitnion ? (elo-syyskuu)
Järjestämistiheys vuosittain
Paikkakunta Ateena, Attika, Kreikka

Metageitnia (m.kreik. Μεταγείτνια) oli antiikin Ateenassa vietetty juhla, joka oli omistettu Apollon Metageitniokselle.[1][2] Sitä vietettiin Metageitnion-kuussa eli nykyisen elo-syyskuun aikoihin, mutta sen tarkempaa päivää ei tunneta.

Metageitnia oli hyvin vanha naapurustojuhla, joka juhlisti jollakin tavalla asuinpaikan vaihdoksia. Kreikkalaisessa mytologiassa juhla kytkettiin Theseuksen muuttoon Meliten demoksesta Diomeian demokseen. Myöhemmin se liitettiin muun muassa Joonian siirtokuntien perustamisen aikaan. Apollon Metageitnios toimi siirtokuntien perustamisen suojelijana. Vilkkaimman siirtokuntien perustamisen vaiheen jäätyä taakse juhlan merkitys väheni, ja klassiselle kaudelle tultaessa se oli muuttunut lähinnä nimeksi.[2]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Liddell, Henry George & Scott, Robert: Μεταγείτνια, τά A Greek-English Lexicon. 1940. Oxford: Clarendon Press / Perseus Digital Library, Tufts University. (englanniksi)
  2. a b Phillipson, J.: C.P. Cavafy Historical Poems: A Verse Translation with Commentaries, s. 14–15. AuthorHouse, 2013. ISBN 1481788620. Teoksen verkkoversio.