Merten gorilla

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Merten gorilla
Mördarens apa
Alkuperäisteos
Kirjailija Jakob Wegelius
Kuvittaja Jakob Wegelius
Kieli ruotsi
Genre seikkailu
Julkaistu 2014
Suomennos
Suomentaja Kati Valli
Kuvittaja Jakob Wegelius
Kustantaja WSOY
Julkaistu 2017
Ulkoasu nidottu
Sivumäärä 646
ISBN 978-951-0-42159-8
Löydä lisää kirjojaKirjallisuuden teemasivulta

Merten gorilla on vuonna 2014 julkaistu ruotsalaisen Jakob Wegeliuksen kirjoittama nuortenromaani. Romaani voitti vuonna 2014 August-palkinnon parhaasta lasten- tai nuortenkirjasta.[1] Kirja kertoo Sally Jones -nimisestä gorillasta, joka toimii suomalaisen merikapteeni Henry Koskelan konemiehenä Hudson Queen -nimisellä höyrylaivalla.[2]

Juoni[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Varoitus:  Seuraava kirjoitus paljastaa yksityiskohtia juonesta.

Ensimmäinen osa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sally Jones -niminen gorilla ja hänen suomalainen isäntänsä Henry Koskela ovat saaneet Lontoosta lastillisen säilykepurkkeja kuljetettavaksi Azoreille, kun heidän laivansa Hudson Queen törmää valaaseen. Laivan peräsin vahingoittuu, jolloin Sally Jonesin ja kapteeni Koskelan täytyy mennä Lissaboniin korjauttamaan se. Peräsimen korjautettuaan he saavat Alphonse Morro -nimiseltä mieheltä tehtäväksi hakea lastillisen kaakeleita Agiere-nimisestä paikasta.

Koskela ja Sally Jones seilaavat Agiereen, jossa he tapaavat Papa Monforten. Papa Monforte tuo kaakelilaatikot paikalle, mutta kun Koskela pyytää saada nähdä kaakelit, Papa Monforte miehineen ryhtyy uhkailemaan heitä aseilla. Aseilla uhattuina Sally Jones ja Koskela lastaavat laatikot alukseensa, mutta yrittäessään lähtöä he törmäävät kariin. Laiva uppoaa, jolloin selviää, että laatikoiden sisältönä ei ole kaakeleita vaan tuliaseita.

Papa Monforte miehineen pääsee pakenemaan. Sally Jones ja Koskela palaavat Lissaboniin, jossa he yrittävät tehdä asiasta ilmoituksen poliisille. Matkalla poliisiasemalle he kuitenkin tapaavat Alphonse Morron, joka ryhtyy uhkaamaan heitä aseella. Morro kuitenkin pelästyy ja lähtee pakenemaan, jolloin hän putoaa vahingossa laiturilta veteen. Sally Jones ottaa Morrolta pudonneen medaljongin itselleen. Äkkiä Garretta-niminen komisario pidättää Koskelan epäiltynä Morron murhasta, jolloin kaupunkilaiset alkavat vainota Sally Jonesia "murhaajan apinana". Nainen nimeltä Ana Molina kuitenkin alkaa tarjota Sally Jonesille ruokaa ja tarjoaa tälle yösijan kotoaan. Kun selviää, että Koskela on tuomittu 25 vuodeksi vankeuteen Morron murhasta, Sally Jones vaipuu toivottomaan tilaan.

Ana Molina laulaa iltaisin fado-musiikkia ja hänen naapurinsa signor Fidardo säestää häntä eri soittimilla. Signor Fidardolla on oma verstas, jossa hän valmistaa harmonikkoja. Fidardo yrittää suostutella Anaa esiintymään kauniilla laulullaan, mutta Ana ei suostu sen vuoksi, että hänen miesystävänsä Jorge ei salli sitä. Joinakin iltoina Jorge tulee Anan luo syömään ja Sally Jones huomaa pian, että mies pahoinpitelee Anaa.

Sally Jones pääsee töihin signor Fidardon verstaalle. Signor Fidardo ei aluksi pidä apinasta, mutta pikku hiljaa hän muuttuu lempeämmäksi tätä kohtaan. Eräänä iltana Sally Jones onnistuu pelästyttämään Anan miesystävän Jorgen tämän luullessa apinaa ihmissudeksi. Jorge ei enää palaa Anan luo, jolloin Ana muuttuu surulliseksi. Fidardo yrittää edelleen suostutella Anaa esiintymään ja lopulta tämä lupautuu laulamaan signor Fidardon säestämänä hautajaismessussa.

Sally Jones löytää Prazeresin hautausmaalta Elisa Gomez -nimisen naisen haudan. Hänelle selviää, että Elisa oli Alphonse Morron kihlattu ennen kuin hän kuoli 23-vuotiaana anarkistien pommi-iskussa. Samaan aikaan Ana Molina alkaa esiintyä lauantai-iltoina Tamarind-nimisessä ravintolassa. Anan esiintymiset ovat suosittuja ja yleisöä kerääntyy paikalle aina vain enemmän. Hieman myöhemmin Prazeresin hautausmaalle saapuu Kaukoidästä kirjekuori, joka sisältää 10 puntaa ja kirjeen joka sanoo, että rahat on käytettävä Elisa Gomezin haudan ylläpitoon. Sally Jones pitää kirjettä todisteena siitä, että Alphonse Morro on edelleen elossa.

Ana Molina saa idean siitä, että he lähettäisivät Kaukoidän suurimpiin satamakaupunkeihin lappuja, joihin kirjoitettaisiin Alphonse Morron medaljonkiin kirjoitettu runo ja heidän osoitteensa. Anan mielestä Morro ymmärtäisi palata takaisin Lissaboniin runon nähdessään. Niin he painavat signor Fidardon ystävän kirjapainon kautta 2000 lappua, jotka he lähettävät merimiesten mukana Kaukoitään.

Eräänä päivänä Lissabonin rikkaimpiin aatelisiin kuuluva varakreivi de Oliveira pyytää Ana Molinaa esiintymään São Carlosin oopperatalolla. Sally Jones lähtee konserttiin yhdessä signor Fidardon kanssa, mutta ilta saa yllättävän käänteen, kun Sally Jones näkee katolisen piispan virka-asuun pukeutuneen Papa Monforten São Carlosissa.

Kohtaamisesta huolimatta konsertti on menestys ja Analle tarjotaan levytyssopimusta. Muutamaa päivää myöhemmin signor Fidardo kuitenkin saa kirjeen Lissabonin piispalta Rodrigo de Sousalta, joka pyytää häntä kunnostamaan São Vicente de Foran kirkon urut. Kun Fidardo käy piispan luona neuvottelemassa asiasta, piispa sanoo, että Fidardo voi kunnostaa urut jos hän luopuu Sally Jonesista. Signor Fidarno oli kieltäytynyt tarjouksesta. Kun Signor Fidardon kertoo asiasta Analle, Sally Jones tajuaa, että Papa Monforte ja piispa de Sousa ovat sama henkilö.

Seuraavana aamuna poliisit tulevat hakemaan Sally Jonesia mukanaan terveysviraston päätös, jonka mukaan apina täytyy ottaa huostaan. Sally Jones pakenee ja päättää lähteä etsimään Alphonse Morroa Kaukoidästä. Sally Jonesin piileskellessä O Pelicano -nimisen kuppilan kellarissa signor Fidardo tuo hänelle kirjeen Prazeresin hautausmaalta. Kirje sisältää lisää Elisa Gomezin haudan ylläpitoon käytettävää rahaa ja postileimasta näkyy, että kirje on postitettu Cochinista.

Toinen osa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sally Jones liittyy Bombayyn kulkevan irlantilaisen laivan miehistöön. Aleksandriassa laivan kyytiin lastataan kolmikyttyräinen kameli, joka kuuluu toimittaa lahjaksi Bhapurin maharadžalle. Kameli kuitenkin sairastuu matkalla, jolloin kolmas kyttyrä luhistuu eikä kamelia voida sen vuoksi toimittaa maharadžalle. Yksi laivan miehistön jäsen kuitenkin kaappaa Sally Jonesin ja myy tämän suurella rahalla korvaavaksi lahjaksi Bhapuriin.

Sally Jones viedään laivalla vangittuna Karachiin ja sieltä junalla Bhapuriin. Bhapurissa maharadža tekee Sally Jonesista kamariadjutantin ja antaa tälle tehtäväksi mennä päivittäin zenanaan (maharadžan vaimojen alueelle) vakoilemaan hänen äitinsä Maji Sahiban tekemisiä. Maharadža innostuu lentämisestä ja ostaa itselleen yksityiskoneen. Sally Jones pääsee mukaan maharadžan lentoretkille. Sally Jones löytää maharadžan levykokoelmista Ana Molinan levytyksen ja soittaa sitä innoissaan maharadžalle. Maharadža ihastuu Ana Molinan ääneen ja päättää kutsua tämän Portugalista Intiaan. Kun Ana Molina saapuu Bhapuriin, hän näkee Sally Jonesin ja yhdessä he suostuttelevat maharadžan viemään heidän Cochiniin.

Cochinissa Sally Jones etsii Alphonse Morroa ja saa kuulla, että Morro on majaillut kaupungissa. Hänelle kuitenkin selviää, että Morro lähti takaisin Portugaliin sairastuttuaan malariaan. Ana Molina haluaa viedä Sally Jonesin takaisin Lissaboniin, mutta maharadža ei salli tätä. Lopulta maharadža kuitenkin myöntyy huomattuaan miten paljon apina haluaa palata kotiinsa. Maharadža maksaa Anan ja Sally Jonesin laivamatkan ja niin he lähtevät kolmen viikon merimatkalle kohti Portugalia.

Kolmas osa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Alphonse Morro löytyy lissabonilaisesta sairaalasta malariaa sairastavana. Sally Jones tapaa hänet sairaalassa ja Morro kertoo hänelle, että hän lähti Lissabonista säilyttääkseen henkensä. Seuraavana yönä signor Fidardo saa tiedon, että Morro on kadonnut mystisesti. Sally Jones päättelee Morron suunnanneen Elisa Gomezin haudalle ja päättää lähteä nopeasti tämän perään ennen kuin tälle tapahtuu jotain. Sally Jonesin päästessä hautausmaalle hän näkee, miten komisario Garretta ampuu Alphonse Morron.

Tapausta seuraa poliisitutkinta, jonka seurauksena Henry Koskela vapautetaan vankilasta ja komisario Garretta etsintäkuulutetaan epäiltynä Alphonse Morron murhasta. Alphonse Morron kirjoittamasta kirjeestä selviää, että Morro kuului monarkistiseen liikkeeseen, jonka tarkoituksena oli palauttaa kuningas Emanuel II takaisin Portugalin valtaistuimelle vuoden 1910 vallankumouksen jälkeen. Monet korkeassa asemassa olevat ihmiset kuuluivat samaan liikkeeseen, kuten piispa de Sousa ja komisario Garretta. Liikkeen tarkoitus oli suorittaa aseellinen vallanvaihto ja tuoda vanha kuningas takaisin maanpaostaan Englannista. Vallankaappaus oli kuitenkin epäonnistunut ja nyt kaikki oli tuotu päivänvaloon. Piispa de Sousa pakenee Vatikaanivaltioon paavin suojelukseen ja useita juonessa mukana olleita pidätetään. Kirjan lopussa Sally Jones ja Henry Koskela palaavat Hudson Queenille ja kunnostavat laivan rungon. He uittavat aluksen Lissaboniin, jossa he jatkavat aluksen kunnostamista.

Juonipaljastukset päättyvät tähän.

Palkinnot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Merten gorilla voitti vuonna 2014 August-palkinnon parhaasta lasten- ja nuortenkirjasta. Kirjalle myönnettiin vuonna 2015 myös Pohjoismaiden neuvoston lasten- ja nuortenkirjapalkinto.[1]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b Merten gorilla :: Jakob Wegelius Risingshadow. Viitattu 2.12.2017.
  2. Merten gorilla: Jakob Wegelius Adlibris. Viitattu 2.12.2017.