Merikarhut valloillaan

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Merikarhut valloillaan
The Maggie
Ohjaaja Alexander Mackendrick
Käsikirjoittaja William Rose
Perustuu Neil Munron novelleihin
Tuottaja Michael Balcon
Michael Truman
Säveltäjä John Addison
Kuvaaja Gordon Dines
Valmistustiedot
Valmistusmaa Yhdistynyt kuningaskunta
Tuotantoyhtiö Ealing Studios
Levittäjä General Film Distributors
Ensi-ilta 1954
Kesto 93 min
Alkuperäiskieli englanti
Aiheesta muualla
IMDb
Elonet
AllMovie

Merikarhut valloillaan (The Maggie, Yhdysvalloissa High and Dry) on vuonna 1954 ensi-iltansa saanut brittiläinen komediaelokuva. Ealing Studios -yhtiön tuottaman elokuvan ohjasi Alexander Mackendrick ja käsikirjoitti William Rose. Neil Munron novelleihin väljästi pohjautuva elokuva kertoo amerikkalaisen liikemiehen ja yhtä itsepäisen skottilaisen merikapteenin välisestä tahtojen taistelusta.

Juoni[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

”Maggie” on parhaat päivänsä nähnyt pieni höyrylaiva, jonka kipparina toimii iäkäs MacTaggart (Alex Mackenzie). Hän tarvitsee kipeästi 300 puntaa voidakseen uusia lisenssinsä. Varustamon toimistossa hän tapaa sattumalta herra Puseyn (Hubert Gregg), knallia ja sateenvarjoa käyttävän todellisen brittiherrasmiehen, joka yrittää järjestää amerikkalaisen päämiehensä Marshallin irtaimiston kuljetusta. Kun muita aluksia ei ole vapaana, Pusey antaa tehtävän MacTaggartille luullen tämän edustavan varustamoa ja käyttävänsä ”Maggietä” modernimpaa alusta.

Marshall saa tietää erehdyksestä ja saa aluksen kiinni lentokonetta ja vuokra-autoa käyttäen. Hän määrää Puseyn laivalle huolehtimaan, että lasti siirretään parempikuntoiselle alukselle. Puseystä ei ole vastusta kippari MacTaggartille, joten Marshall tulee alukselle itse. Tehokas liikemies pehmenee vähitellen, varsinkin kun alkaa arvostaa nuoren laivapojan (Tommy Kearins) uskollisuutta ihailemalleen esimiehelle. Amerikkalainen saa myös tottua ajatukseen, että Skotlannin saaristossa rahti kulkee paikallisen yhteisön perinteiden mukaisesti: välillä piipahdetaan muun muassa erään miehen satavuotisjuhlissa.

Matka päättyy lopulta, kun ”Maggien” moottori tekee lakon ja alus ajautuu karille. Osa Marshallin huonekaluista joudutaan heittämään yli laidan ja ilmenee, ettei kippari ole huolehtinut niiden vakuuttamisesta. Tästä huolimatta Marshall antaa MacTaggartin pitää kipeästi tarvitsemansa rahtimaksun. Kiitollisuuden osoituksena kippari nimeää aluksen asiakkaansa mukaan Calvin B. Marshalliksi.

Rooleissa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Mustavalkoisen elokuvan ensi-ilta Suomessa oli 1955, ja se on esitetty Yle TV1:ssä 1967 ja 1980.[1]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Käännös suomeksi
Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.
Alkuperäinen artikkeli: en:The Maggie