Merikarhut (järjestö)

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Merikarhujen jäsenviiri.

Merikarhut on suomalainen matkaveneilijäjärjestö. Järjestö perustettiin vuonna 1933 matkapurjehtijoiden yhteiselimeksi; Suomen Veneilyliiton historiikin mukaan esikuvana käytettiin vastaavaa ruotsalaista järjestöä, Svenska Kryssarklubbenia.

Ensimmäiset vuodet menivät toimintaa kehitettäessä ja purjehtiessa, ja sitten tulikin pitkä tauko sodan ja sotakorvauksien johdosta.

Vuonna 1951 käynnistyi seuran ehkä tunnetuin toimintamuoto, kun hankittiin ensimmäinen luonnonsatama. Tämän jälkeen seura hankki vähin erin omistukseensa useita muitakin luonnonsatamia. Nykyisin seuran satamaverkosto käsittää yhteensä kolmekymmentä satamaa.

Merikarhujen jäseneksi pääsee, kun omistaa matkapurje- tai matkamoottoriveneen. Lisäksi jäseneltä edellytetään veneilykokemusta ja sitä, että tulokas on sopiva liittymään yhteisöön, jossa kaikki tehtävät hoidetaan talkoilla ja joissa muiden veneilijöiden mahdollisuuksia käyttää seuran satamia kunnioitetaan. Seuran rekisteriin hyväksyttävillä veneille asetetaan tiettyjä matkavenekriteereitä, joskin jäsenet saavat omistaa muunkinlaisia veneitä.

Jäsenehdokkaalla voi olla kolme lausunnonantajaa, joiden pitää olla vähintään viisi vuotta jäsenenä olleita. He takaavat tulokkaan sopivuuden Merikarhuksi. Kuten useimmissa seuroissa, hallitus seuloo ehdokkaat ja hyväksynnän tultua ehdokas maksaa liittymismaksun sekä vuosijäsenmaksun.

Maksujen näennäinen hintavuus johtuu tasapuolisuudesta. Näin uusikin jäsen osallistuu investointeihin satamaverkon hyväksi, kuten vanhemmat jäsenet ovat jo tehneet. Tätä pidetään kohtuullisena siihen nähden mitä maksuilla saa käyttöönsä. Asian on varmistanut usea jäsenkysely. Uusi jäsen saa äänioikeuden kokouksissa sekä saa käyttää kerhosatamia sekä nostaa veneensä saalinkiin vihreän Merikarhuviirin.

Suuri hyöty jäsenyydestä on nimenomaan satamaverkon käyttöoikeus. Sen avulla hitaan matkaveneen omistaja voi lyhyenkin loman aikana hyödyntää rajallisen ajan täyspainoisesti. Lisäksi Merikarhusaarten luontoa vaalitaan yhteisvoimin, joten saaret ovat vaativallekin lomailijalle erinomaisia kohteita.

Yhdistyksellä on myös muuta toimintaa, talvella teemakokouksia, koulutusta, julkaisutoimintaa ja kesällä eskaadereita.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Merikarhut ry:n kotisivut