Meridian

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tämä artikkeli käsittelee tietoliikennesatelliittia. Täsmennyssivu käsittelee muita merkityksiä.

Meridian (ven. Меридиан) on venäläinen tietoliikennesatelliitti, jotka korvaavat Molnija-radan tietoliikennesatelliitteja. Ne korvannevat myös sotilaallisten Parus-paikannussatelliittien viestiyhteyksiä. Satelliittien operaattori on Venäjän avaruusvoimat.

Ne toimivat 900–39 000 kilometriä korkeilla Molnija-kiertoradoilla.[1]

Meridian on pääasiassa merenkulun tietoliikennesatelliitti. Se välittää myös Pohjoisen jäämeren jäätilannetta seuraavien lentokoneiden mittausdatan rannikkoasemille. Sitä käytetään myös muuhun Siperian tietoliikenteeseen. Meridian korvaa vuosina 1965–2004 laukaistut Molnija-1-sarjan tietoliikennesatelliitit.

Valmistus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Satelliitit toteuttaa entinen NPO Prikladnoi Mehaniki eli Rešetnjov-yritys. Satelliittirungon on lännessä arveltu olevan sama kuin Glonass-satelliiteissa – on arveltu, että sen elektroniikka on paineistetussa säiliössä, jolla välteltään tyhjiön estävän teknologian tarve, mutta tämä voi olla pelkkä arvaus.

Satelliitit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sarjan ensimmäinen satelliitti laukaistiin 24. joulukuuta 2006 Sojuz 2-1a-kantoraketilla, jossa on Fregat-moottori ylimpänä rakettivaiheena.

Toinen laukaistiin 24.12.2006.

21.5.2009 laukaisu kuvattiin länsimaisessa mediassa sotilaallisen tietoliikennesatelliitin laukaisuksi[2][3]. Jälleen kerran Lavotškinin valmistama Fregat-rakettivaihe ei toiminut kunnolla, sen toinen poltto sammui liian aikaisin ja kolmas käynnistys avaruudessa epäonnistui.

Neljäs laukaistiin 4. toukokuuta 2011[4].

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä tekniikkaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.