Menolippu

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Menolippu
Ticket to Ride box cover.jpg
Pelaajia 2-5
Ikäsuositus 8+
Pelin kesto 45 min
Monimutkaisuus matala
Strategisuus keskitasoa
Satunnaisuus keskitasoa
BoardGameGeek

Menolippu (engl. Ticket to Ride) on rautatieaiheinen lautapeli, jonka on suunnitellut Alan R. Moon ja julkaissut Days of Wonder vuonna 2004. Suomenkielisen version julkaisi Lautapelit.fi vuonna 2005. Pelistä on tehty myös tietokonepeliversio, Ticket to Ride.

Pelin tarkoituksena on yhdistää Pohjois-Amerikassa sijaitsevia kaupunkeja toisiinsa rautatieverkon avulla. Pelissä saadaan pisteitä kaupunkien yhdistelyn lisäksi radan rakentamisesta ja pisimmän yhtenäisen rautatieketjun omistamisesta.

Peli sisältää pelilaudan lisäksi muovisia vaunuja ja erivärisiä kortteja, joilla voi rakentaa rataa, sekä jokereina toimivia veturikortteja. Esimerkiksi kuuden vaunun pituisen radan rakentamiseen tarvitaan kuusi tietyn väristä korttia. Vuorollaan kukin pelaaja voi kartalle merkityn rautatiepätkän rakentamisen sijaan nostaa lisää radanrakennuskortteja tai matkalippuja, eli tavoitteita. Rakentamisesta saa pisteitä radan pituuden mukaan. Peli loppuu, kun jollakulla pelaajista on enää kaksi tai vähemmän vaunuja jäljellä, minkä jälkeen pelataan vielä yksi kierros. Pelin lopuksi katsotaan mitä tavoitteita pelaajilla on yhdistettynä ja mitkä jäivät yhdistämättä. Suoritetuista tavoitteesta saa kortin määräämän pistemäärän positiivisena, kun taas suorittamattomat tavoitteet antavat vastaavan summan negatiivisena.

Palkinnot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Menolippu on voittanut useita palkintoja. Ilmestymisvuonna 2004 peli voitti sekä arvostetun, saksalaisen Spiel des Jahres -palkinnon, että yhdysvaltalaisen Origins-palkinnon.[1] Vuonna 2005 peli valittiin Vuoden perhepeliksi Suomessa ja voitti vastaavan ruotsalaisen palkinnon, Årets Spel -palkinnon perhepelikategoriassa. Samana vuonna peli voitti myös englantilaisen Diana Jones -palkinnon sekä arvostetun ranskalaisen As d'Or -palkinnon Cannesissa.

Lisäosat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Menolippuun on tähän mennessä julkaistu kolme lisäosaa.

Mystery Train[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Mystery Train -lisäosa julkaistiin vuonna 2004 tilaajalahjana Game Trade Magazinen joulukuun numerossa. Sitä jaettiin myös ilmaiseksi vuoden 2004 Essenin lautapelimessuilla. Suomessa sitä on ollut saatavilla Lautapelit.fi:n julkaisemien Days of Wonder -pelien kylkiäisenä. Lisäosan voi myös imuroida ilmaiseksi pelin kotisivuilta.

Mystery Train-lisäosaan kuuluu 12 uutta korttia:

Menolippu USA 1910[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Toinen lisäosa, Menolippu USA 1910, julkaistiin sekä suomeksi että englanniksi vuonna 2006. Se esiteltiin ensimmäisen kerran Essenin lautapelimessuilla samana vuonna. Ensimmäisestä lisäosasta poiketen Menolippu USA 1910 on peltirasiaan pakattu ja maksullinen.

Menolippu USA 1910 sisältää koko alkuperäisen pelin kortit Menolippu Euroopasta ja Märklinistä tutussa isommassa korttikoossa. Neljän matkalipun pistearvoja on muutettu. Lisäosassa on myös 35 uutta matkalippu-korttia sekä uusi 15 pisteen Globetrotter-bonuskortti, jonka voittaa pelaaja, jolla on eniten yhdistettyjä määränpäitä. Lisäosaan sisältyy myös Mystery Train -lisäosassa olleet neljä lyhyttä matkalippu-korttia. Lisäosa sisältää myös kolme uutta sääntövarianttia, joiden avulla lisäosaa pelataan. Lisäosaa voi siis pelata pelkästään uusilla matkalipuilla, kaikilla matkalipuilla tai Big Cities -variantissa pelkästään tiettyjen isompien kaupunkien matkalipuilla.

Menolippu Sveitsi[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kolmas lisäosa, Menolippu Sveitsi sisältää uuden, Sveitsiin sijoittuvan pelilaudan ja siihen sopivat matkalippu-kortit. Lisäosassa ei kuitenkaan ole mukana junavaunuja eikä vaunukortteja, joten sitä voi pelata vain yhdessä alkuperäisen Menolipun tai Menolippu Euroopan kanssa. Menolippu Sveitsi on tarkoitettu pelattavaksi kahden tai kolmen pelaajan pelinä.

Menolippu Eurooppa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ticket to Ride Europe.

Menolippu Eurooppa on Menolipusta tehty, Eurooppaan sijoittuva versio. Se on julkaistu ainakin suomeksi, puolaksi, ranskaksi, saksaksi ja englanniksi.

Pelilaudan muuttumisen lisäksi Eurooppa-versiossa on myös muutamia sääntömuutoksia. Osa rakennettavista radoista on tunneleita, joista voi joutua "maksamaan" jopa kolme korttia enemmän kuin tavallisesta sen pituisesta radasta. Mukana on myös merten yli kulkevia lauttareittejä, joden rakentamiseen joutuu tavallisten värikorttien lisäksi käyttämään tietyn määrän veturikortteja. Asettamalla kaupunkiin muovisen aseman saa käyttöönsä jonkun vastapelaajan sinne vievät radat.

Ticket to Ride Märklin[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ticket to Ride Märklin on Saksan kartalle sijoittuva Menolipun sisarpeli, jossa uusia elementtejä ovat matkustajat ja kauppatavarat. Nimi Märklin viittaa erääseen maailman suurimmista pienoisrautateiden valmistajista. Kaikki Märklin-pelin vaunukortit ovat erilaisia, ja niissä on kuvituksena Märklinin vaunu- ja veturimalleja.

Menolippu Pohjoismaat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Menolippu Pohjoismaat on vuoden 2007 lokakuussa julkaistu Pohjoismaihin sijoittuva Menolipun sisarpeli. Peli on suunniteltu erityisesti kahdelle ja kolmelle pelaajalle.

Menolippu Korttipeli[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Menolippu Korttipeli on vuonna 2008 julkaistu, pelkästään korteilla pelattava Menolippu-sarjan peli. Kuten muutkin Menolippu-pelit, sen on suunnitellut Alan R. Moon.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]